Susret Molitvene osmine za jedinstvo kršćana kod evangelika

OSIJEK (TU) – Bogoslužno i molitveno zajedništvo kršćana drugoga dana Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Osijeku, uz geslo Desnica tvoja, Gospodine, snagom se prodiči (Izl 15,6), održano je 20. siječnja u sjedištu osječke općine Evangeličke crkve, gdje je večernje bogoslužje vodio i propovijedao Branko Berić, biskup Evangeličke (luteranske) crkve u Republici Hrvatskoj i svećenik Crkvene općine Osijek.

Nakon svečanoga ulaska predstavnika kršanskih denominacija u crkvu, praćenog svirkom orguljašice Goar Karapetyan, predvoditelj bogoslužja je, uvodno u dobrodošlici vjernicima, napomenuo kako su molitva za jedinstvo kršćana i zahvalnost Bogu zajednički izraz ekumenskoga sabiranja i ove SMO za koju su materijale pripremile crkve sa Kariba. Evangelički je biskup u propovijedi podsjetio da „nas Bog zove, ali ne slušamo i ne slijedimo ga, a imamo toliko zajedničkoga (istoga Boga, isto vjerovanje, jedno krštenje) i to je ono što bi nas trebalo voditi k jedinstvu, dok mi za jedinstvo možemo moliti bez prestanka, te je uz dijalog istine i dijalog ljubavi, potreban i dijalog duhovnosti, dijalog molitve“.

Osvrnuo se i na slušanje o vjeri drugih kršćana tijekom SMO, kazavši kako „pozornim slušanjem rastemo u vjeri i ljubavi te, usprkos raznovrsnosti naših osobnih i kolektivnih svjedočanstava, pronalazimo da smo isprepleteni u jednoj priči – priči Božje ljubavi prema nama objavljenoj u Isusu Kristu“, a podsjetio je i na lanjsko obilježavanje 500 godina reformacije te tim povodom na ostvaren uspješan rad međunarodne luteransko-rimokatoličke komisije.

Tijekom bogoslužja vjernici kršćanskih zajednica, naizmjence pjevajući i moleći, sudjelovali su u molitvi koju je Berić predmolio: Gospodine Bože, pružamo svoje vjere u krhkosti vlastitog svjedočanstva naših zajednica i naših ekumenskih postignuća. Ekumenski pokret je dio globalizacije s kojom se svijet danas pokušava nositi. Okupljanje naših crkava neka Gospodin nadahne ovim traganjem za jedinstvom. Prvo čitanje (Izl 15,1-21) čitao je Samir Vrabec, član prezbiterija Evangeličke crkve, vjernici su zajednički ispovijedali svoju vjeru izmolivši Apostolsko vjerovanje, a nakon propovijedi uslijedila je molitva vjernika (po obrascu iz materijala SMO) u kojoj su sudjelovali: Samir Vrabec u ime evangelika, Petar Sen, biskup Reformirane kršćanske (kalvinske) Crkve u RH, Ivan Kunčević, đakon u konkatedralnoj župi Sv. Petra i Pavla, Nataša Vukadinović, vjernica Srpske pravoslavne Crkve i Josip Dobutović, pastor pripravnik Baptističke crkve.

Nakon uzajamnoga pozdrava mira, predvoditelj Berić je, pozivajući predstavnike crkava na obraćanje, čestitao novoimenovanom biskupu Senu koji je na svečanom bogoslužju u kalvinskoj crkvi u Hrastinu rukopoložen i uveden u biskupsku službu 19. siječnja. Zahvalivši za ekumensko zajedništvo Sen je istaknuo kako je Krist uzor u životu kršćana i poziva nas da ne griješimo, budemo ustrajni u miru i da ljubimo jedni druge; Robert Almaši, župni vikar konkatedralne rimokatoličke župe Sv. Petra i Pavla, pojasnio je kako kršćanin, koji ne želi potpuno pripadati Kristu, samozavaravanjem i samoopravdanjem shvaća slobodu i robuje grijehu te je za jedinstvo „nužno obraćenje, prije svega srca, koje podrazumijeva traženje i davanje oproštenja, a obraćenje se velikim dijelom sastoji u obraćenju našega pogleda: nastojati gledati jedni druge u Bogu i moći, također, vidjeti sebe očima drugoga, to je dvostruki izazov povezan s traženjem jedinstva“. Uz uvjete obraćenja za ostvarenje jedinstva pripadnosti Kristu, Almaši za istaknuo važnost molitve: “Ekumensko zauzimanje odgovara ponajprije na molitvu samoga Gospodina Isusa. Snagom Duha Svetoga, koji djeluje u svima nama, mi pripadamo Bogu i Bog boravi u nama. Molimo zato upravo Duha Božjega, koji nas nečiste umiva, da nas očisti od svega onoga što nas udaljuje jedne od drugih, od svih naših grijeha da bismo bili dostojni postati boravištem Duha koji povezuje!“

Nataša Vukadinović u ime vjernika Srpske pravoslavne Crkve, izgovorila je molitvu Bogu sa nakanom da jedinstvo kršćana djelatno traje kroz cijelu godinu; a Josip Dobutović u ime Baptističke crkve podsjetio je na motiv biblijskoga razmatranja druge večeri SMO (Ne više kao roba, nego kao brata ljubljenoga) ističući kako smo stvoreni od Boga (Na svoju sliku stvori Bog čovjeka) i „pozvani smo biti Božji, a to ćemo ostvariti kada se Gospodin rodi u našim srcima i životima“. Nevenka Špoljarić