Stručni skup za odgajateljice u vjeri

OSIJEK (TU) – U petak 2. ožujka u pastoralnim prostorima pri Vikarijatu Osijek održan je stručni skup za odgajateljice u vjeri na temu „Moralni odgoj djece predškolske dobi”. Prisutne je pozdravila dr. Teuta Rezo, predstojnica Katehetskog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije i viša savjetnica za vjeronauk pri Agenciji za odgoj i obrazovanje Ankica Mlinarić, dipl. teolog, a program je obuhvatio predavanja i radionice.

Prvo predavanje pod naslovom „Moralni integritet i svjedočanstvo duhovnosti odgojitelja u vjeri u suvremenim društveno-crkvenim uvjetima. Evangelizacijske prilike i potencijalne opasnosti” održala je doc. dr. Suzana Vuletić. Tijekom izlaganja doc. dr. Vuletić navela je da se moralni odgoj provodi trajno, sukladno rastu i potrebama prikladnim za određenu dob u interdiscipliniranoj upućenosti mnogih odgojnih faktora. Biti odgojitelj u vjeri nije samo struka nego životno zvanje i vjerničko poslanje, rekla je predavačica te naglasila: „Od odgojitelja se očekuje zrela vjera i prikladan način prenošenja osobnog vjerničkog iskustva, ali i duhovno kulturnih vrednota jer o moralnom liku i karakteru odgojitelja ovisni su rezultati moralnog formiranja učenika.“

S. Jelica Đuzel, dipl. kateheta specijalist izlagala je na temu „Savez – temelj moralnog odgoja”. Svoje predavanje sažela je u tri važne rečenice: „Moralna osoba je ona koja živi savez.“; „Radost je temelj moralnog odgovora.“ i „Ljubav je temelj svakog moralnog života.“.

Radionicu „Moralni integritet i duhovnost odgojitelja unatoč izazovima“ vodila je Jasna Puljić, odgojitelj savjetnik iz dječjeg vrtića “Radosno djetinjstvo” iz Ivankova. Kratkim igrokazom svojih odgojiteljica voditeljica je prikazala sliku današnjeg društva. U nekoliko grupa sudionici su rješavali različite moralne dileme te uz kratku meditaciju iznosili svoje osobne molitve.

Drugu radionicu vodile su s. Jelica i odgojiteljica u vjeri Marija Klasan iz dječjeg vrtića “Sunčev sjaj – Nazaret” iz Đakova. Primjerom iz prakse i prispodobom o Dragocjenom biseru približile su elemente moralnog odgoja.

Svi sudionici seminara složili su se da je preduvjet skladnog moralnog razvoja to da i sama obitelj poštuje moralne vrijednosti i živi u skladu s njima. Prije nego što dijete uopće postane svjesno moralnih načela i razlike između dobroga i lošega ponašanja, ono uči iz roditeljskog primjera te u interakciji s drugima. Vrlo je važno da djetetovo okruženje bude ispunjeno primjerima poštivanja moralnih vrijednosti. Ivana Ribičić