Stručni skup za odgajateljice i odgajatelje u vjeri Đakovačko-osječke nadbiskupije

ĐAKOVO (TU) –  Na temu „Duhovnost odgoja u vjeri“, u subotu 22. veljače 2020. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu održan je seminar za odgajateljice – odgajatelje u vjeri Đakovačko-osječke nadbiskupije, na kojemu je sudjelovalo pedesetak sudionika.

Susret je započeo zajedničkim euharistijskim slavljem u kapelici KBF-a, koje je predvodio doc. dr. sc. Grgo Grbešić. Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je prvo predavanje doc. dr. sc. Grbešića na temu “Povijest kršćanske duhovnosti”. Kroz ovu temu prof. Grbešić ukazao je na to kakav bi kršćanin trebao biti, te kako bi trebao živjeti. Naveo je da je kršćanin onaj koji živi tajnu Kraljevstva Božjega. Ne trebamo bježati od realnosti. Kršćanin sluša Božju riječ, a ljudi danas nemaju vremena za molitvu i Boga. Kršćani je poslušan Bogu i u svemu traži Boga, a problem današnjeg čovjeka je neposluh, istaknuo je u izlaganju.

Također je naglasio kako je posluh prihvatiti volju Božju i kada ne vidimo učinak u ovom trenutku. Bitno je razlikovati obraćene od neobraćenih vjernika. Neobraćeni ništa ne očekuje, ima svoje rituale, ne vjeruje da Bog može išta učiniti, neobraćeni vjernik ne nosi nadu, stava je da se ne isplati biti Isusov, dok obraćeni vjernik primjećuje detalje u obitelji, djeci, osjeća glad prema duhovnom, hvata se u koštac sa svojim slabostima, ne kaže Bože daj mi, nego Bože, koji je tvoj plan? Kršćanin nosi nadu i Božja ljubav je alfa I omega, početak i svršetak. Ljubav može sve promijeniti, ali u ljubavi ima puno strpljivosti. Također, trpljenje je sastavni dio ljubavi. Kršćanin je spreman trpjeti za Isusa, neke su istaknute misli izlagača.

Kao primjer okupljenima naveo je jednog muslimana koji je postao kršćanin, nadalje Maksimilijana Kolbea i bl. Alojzija Stepinca. Završio je riječima da kada smo Bogu poslušni i kad Kraljevstvo Božje stavljamo u središte života, u sebi s ljubavlju primamo trpljenje, tada to postaje blagoslov za nas.

Nakon toga okupljene je pozdravio nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, koji je bio radostan zbog ovolikog broja sudionika te im je zahvalio što svoje vrijeme, talente i trud pored svog posla darivaju i predškolskom odgoju djece u vjeri.

Drugo predavanje održala je dr. sc. s. Ozana Krajačić, članica Družbe Kćeri Božje ljubavi na temu “Odgajatelj u vjeri i svetost danas”. Prema poticajima pape Franje, na temelju apostolske pobudnice “Radujte se i kličite”, govorila je o tome da postoje različite značajke svetosti u današnjem svijetu koje predstavljaju svojevrsni odgovor na određena ograničenja ili manjkavosti društva u kojem živimo. S jedne strane svijet je tjeskoban i anksiozan, a s druge strane podnošenje, strpljivost i blagost su ono što bi nas trebalo resiti. Svijet je negativan, žalostan, tugaljiv, a kršćanin bi trebao biti radostan, trebao bi imati smisao za humor. Prisutna je duhovna tupost, bezvoljnost, mlakost, nadalje individualizam, a svetost se događa u zajednici. Drugi su ti dani da te posvete, da te “tešu”. Sveprisutni su razni oblici lažne duhovnosti, a obraćeni vjernik primjećuje detalje, ima potrebu za stalnim rastom, okrenut je prema transcendentnom, istaknula je u predavanju s. Ozana.

Treće predavanje također je održala s. Ozana na temu “Susret s Bogom u njegovoj Riječi”, gdje je naglasak stavljen na važnost čitanja i meditiranja Božje riječi, bez koje nema ni autentične kršćanske duhovnosti, ni ozbiljnog hoda putem svetosti. Nakon uputa o potrebnim stavovima i motivacijama u pristupu Božje riječi, uslijedio je praktični dio: molitveno čitanje dva kratka svetopisamska teksta i međusobno dijeljenje iskustava. Susret je zavrio zajedničkim objedom i u međusobnom druženju. Marko Kapular / Foto: A. Banović