Proslava Stepinčeva

SLAVONSKI BROD / MIRKOVCI / SALZBURG (TU) – Blagdan bl. Alojzija Stepinca obilježen je misnim slavljima diljem Đakovačko-osječke nadbiskupije, a na poseban način u Župi Vinkovci 7 i Slavonski Brod 10, kojima je blaženik i nebeski zaštitnik. Stepinčevo je na svečan način – izložbom „Alojzije Stepinac u slici i riječi“ koju je otvorio mons. dr. Vladimir Dugalić, dekan KBF-a u Đakovu te misnim slavljem – proslavljeno i u Salzburgu. 

Slavonski Brod

Blagdan Bl. Alojzija Stepinca svečano je u ponedjeljak, 10. veljače proslavljen u istoimenoj najmlađoj župi Slavonskobrodskog dekanata pod geslom „Da nam vjerom nadom sja svaki korak ljubav sva“… U suslavlju s domaćim župnikom Tomislavom Ćurićem i još petnaest svećenika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, središnje blagdansko slavlje predvodio je p. Marijan Zubak, misionar Družbe Krvi Kristove iz Zagreba. Posluživao je đakon Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Matija Aušić.

U prigodnoj homiliji p. Marijan povezao je Evanđelje toga dana sa životom bl. Stepinca naglasivši kako je on primjer da zrno koje umre donose ‘rod obilat’. „Sveci i blaženici najbolji su nam primjer kako nasljedovati Krista, kako osluškivati što nam Gospodin po svojoj riječi poručuje za sadašnji trenutak, kako živjeti puninu života. Blaženi Stepinac nije se bojao ničega što mu je prijetilo da izgubi svoj život.

On nam je primjer kako biti postojan, ustrajan, kako cijeniti i živjeti prave vrednote, kako ljubiti Crkvu, domovinu… Stepinac nam je primjer istinskog služenja Bogu i čovjeku. Njegov život i njegove poruke ostale su prepoznatljive i za naše vrijeme i vrijeme budućih generacija. Trudimo se i mi tako živjeti, da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta. Pazimo što ćemo ostaviti budućim generacijama, živimo sakramentalnim životom i utječimo se u zagovor našeg Blaženika “, neke su od poticajnih i ohrabrujućih poruka koje je u svojoj homiliji izrekao p. Marijan.

Domaći župnik Tomislav Ćurić naglasio je kako je taj dan posebno važan za njihovu mladu župnu zajednicu, ali i za cijelu Crkvu u Hrvata te pozvao vjernike da ustraju u molitvama za njegovo proglašenje svetim. Na kraju mise vjernici su počastili relikvije Blaženika koje župa posjeduje.

P. Marijan predvodio je toga dana i večernje misno slavlje, kao i trodnevnu duhovnu obnovu uoči blagdana. Članovi župnog Caritasa i kreativnih radionica vjernicima su ponudili svoje uratke, a od prikupljenih sredstava pomažu potrebite u župi i troje djece u Africi. Vrijedne župljanke i ove su godine na patron svoje župe svoje goste počastile kolačima. B. Lukačević


Mirkovci

Najmlađa vinkovačka Župa bl. Alojzija Stepinca u Mirkovcima proslavila je 10. veljače 2020. svoga nebeskog zaštitnika svečanom misom koju je predvodio vlč. Mario Žigman, nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije.  Suslavio je domaći župnik Anđelko Cindori i župni vikar Filip Sertić te dekan Vinkovačkog dekanata preč. Stjepan Krekman i ostali svećenici Vinkovačkog dekanata. Unatoč radnom danu te misnom slavlju prije podne sudjelovalo je mnoštvo  vjernika i štovatelja bl. Alojzija Stepinca. Predslavitelj je u prigodnoj homiliji istaknuo tri značajke blaženika, koje i danas pomažu u životu vjernika, a to su sloboda, obitelj i vjera.

Svečanu misu svojim pjevanjem animirao je domaći Župni zbor s voditeljicom Enom Mitrović, uz glazbenu pratnju Ivana Sičanice. Na kraju misnog slavlja svim su sudionicima podijeljene spomen sličice s molitvom za što skorije proglašenje svetim bl. Alojzija, a vlč. Žigman vjernike je pozvao na čašćenje ovoga dragog pastira Crkve u Hrvata. Za proslavu nebeskog zaštitnika župljani su se pripremali prigodnom trodnevnicom koju je predvodio župni vikar Sertić. Tiskovni ured


Salzburg

U Hrvatskoj katoličkoj Župi bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu uoči Stepinčeva, u nedjelju, 9. veljače proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika ove župe. Euharistijsko slavlje na svečanoj misi predvodio je mons. dr. Vladimir Dugalić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, u koncelebraciji s fra Zlatkom Špeharom i fra Ivanom Cvetkovićem, fra Tomislavom Glavnikom, vikarom Hrvatske provincije sv. Jeronima, franjevaca konventualaca i gvardijanom Samostana Svetoga Duha te p. Aleksom Palavrićem.

U svojoj se homiliji prof. Dugalić, osvrnuo se na ulomak iz Evanđelja po Mateju u kojemu Isus poziva svoje učenike da budu sol zemlje i svjetlost svijeta. „Krist poziva na jedinstvo, na zajedništvo, da ustrajemo u prijateljstvu s Bogom i u Njemu tražimo radost i sreću. Vidimo iz svetopisamskih tekstova, na isti način  svjedoče nam i sveti apostoli – svjedoci Isusova vremena, i sveti mučenici – svjedoci našeg vremena – među kojima naročito mjesto ima hrvatski blaženik – Alojzije Stepinac, a kojeg je vaša Hrvatska katolička župa odabrala za svog zaštitnika i zagovornika na nebesima. Stepinac je proganjan jer nije želio služiti komunistima. Proglašen je krivim po svim točkama optužnice i osuđen na 16 godina zatvora. Znao je što ga čeka, i bio je spreman svakog časa umrijeti. Naš blaženik i danas promiče poštivanje ljudskog života i dostojanstvo čovjeka. Alojzije Stepinac svjetlo je i sol svijeta, on je u svom životu na zemlji bio veliki branitelj svakog čovjeka. Mi Hrvati možemo biti ponosni na našeg blaženika. Neka nam bude zagovornik na nebu“, kazao je, između ostalog, mons. Dugalić.

Ovogodišnjem euharistijskom slavlju prisustvovali su gosti iz Hrvatske, članovi Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“. Iz Osijeka za tu prigodu su stigli prof. Antun Tucak, zmaj Sovički, prof. dr. Davorin Đanić, zmaj od Posavine, prof. dr. Srećko Tomas, zmaj Drinovački II, mag. iur. Ivica Završki, zmaj Gornjogradski, Božidar Šnajder, bivši intendant HNK, zmaj Essekrski, dr. Branko Mihalj, zmaj Rakitsko-Kutjevački, Stipan Mijok, zmaj Bački II. te iz Zagreba prof. dr. Nevio Šetić, Veliki Meštar, zmaj od Istre, Anđelo Miloš, Meštar Zmajskih stolova, zmaj Prečki, Tomislav Glavnik, zmaj Svetodušni, kapelan Družbe, akademik Vladimir Bermanec, zmaj od Veternice, član Meštarskog zbora, akademik Andrija Mutnjaković, Zmaj Osječki III., Marin Kovačić, zmaj Omiški, likovni kritičar, Milan Bešlić, zmaj od Trga bana Josipa Jelačića u Zagrebu i prof. dr. Tomica Jukić, zmaj Slovenski.

Misnom slavlju nazočio je i Daniel Glunčić, novoizabrani veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji, koji se na kraju svečanosti olupljenima obratio prigodnim riječima te svim vjernicima čestitao blagdan Bl. Stepinca, zaštitnika njihove župe i cijele hrvatske nacije.

„Alojzije Stepinac u slici i riječi“

Nakon mise, vjernici i gosti imali su prigodu pogledati jedinstvenu izložbu karikatura pod nazivom „Alojzije Stepinac u slici i riječi“ u organizaciji Družbe „Braće Hrvatskog Zmaja“ – Zmajski stol Osijek te mons. dr. Dugalića, otvorenu dan prije, 8. veljače u župnoj dvorani.

Izložba nastoji prikazati obrazac oblikovanja javnoga mnijenja kojega je Komunistička partija Jugoslavije provodila od 1945. do 1946. godine putem dvaju satiričkih listova: zagrebačkog Kerempuha i beogradskog Ježa. U tom vremenu satira i humor bili su jedno od jakih političkih oružja u političkim sukobima s neistomišljenicima u komunističkoj vlasti. Izložba je zajednički projekt Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, a njezini su autori Tomislav Anić, Mario Kevo te Suzana Obrovac Lipovac. Uz izložbu, prikazan je film u originalnoj verziji iz tog vremena o suđenju i „krivici“ kardinala Stepinca i „njegovih suradnika“.

Izložbu je predstavio i otvorio mons. dr. Dugalić naglasivši posebnost ove izložbe, koja prikazuje kakvim se lažima služio ondašnji režim da bi okaljao sveti lik bl. Stepinca. Nažalost, mnoge te laži i dan danas se ponavljaju te je stoga velika važnost ove izložbe i u tome, da osim neistina o blaženiku prikazuje i preslike originalnih dokumenata koji pokazuju istinitu sliku kardinala Stepinca, borca za pravo i dostojanstvo svakog čovjeka, rekao je Dugalić.

Okupljenima se obratio i dr. Nevio Šetić, Veliki meštar Družbe “Braća Hrvatskog Zmaja” koji je ovom prigodom uručio plaketu Družbe župniku fra Zlatku Špeharu, kao zahvalu i priznanje za sve što čini za svoj narod i Domovinu. www.hkz-salzburg.net