Seminar za djelatnike, animatore i suradnike karitativnih skupina

ĐAKOVO (TU) – Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije u suradnji s Nadbiskupijskim pastoralnim centrom organizirao je seminar za karitativne djelatnike, animatore i suradnike dekanatskih i župnih karitativnih skupina Đakovačko-osječke nadbiskupije. Seminar je održan 9. lipnja 2018. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu na temu “Socijalna uključenost/isključenost osoba starije životne dobi u zajednici”.

Predavač na seminaru bila je doc.dr.sc. Štefica Mikšić, mag.med.techn, profesorica na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku. Seminar je započeo molitvom, nakon čega je sve prisutne pozdravio i zaželio im dobrodošlicu Mišo Lukačević, pomoćnik ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Predavanje se sastojalo iz dva dijela U prvom djelu okupljeni su naučili kako prepoznati znakove demencije, koji su njezini upozoravajući znakovi, razlozi poricanja te na koji način pomoći osobama oboljelim od demencije i komunicirati s njima. Isto tako što je Alzheimerova bolest i kako pomoći oboljelima od iste.

U drugom djelu prikazan je kratki film o Centru Amadea, Udruzi za psihosocijalne potrebe iz Đakova, koji imaju Dnevni boravak za starije osobe, kao primjeru dobre prakse.

Poslije predavanja slijedio je rad u radionicama. Sudionici seminara bili su raspoređeni u četiri grupe u kojima su prvo ispunjavali upitnik o Alzheimerovoj bolesti i drugim demencijama, a potom je svaka grupa zajedno promišljala i donosila zaključke na slijedeća pitanja: Što je Alzheimerova bolest i znate li možda koje su promjene u svakodnevnom ponašanju koje upućuju na tu bolest? Kako komunicirati s osobama, našim korisnicima, oboljelima od demencije? Postoje li u karitativnom radu Vaše župe aktivnosti koje pružaju usluge osobama starije životne dobi, ako da, koje su? Smatrate li da postoji potreba u karitativne aktivnosti Vaše župe  uvrstiti i rad s osobama treće životne dobi, ako da, prijedlozi, koje aktivnosti?

Nakon radionica svaka grupa iznijela je zajedničke zaključke te je uslijedila plenarna diskusija. Seminar je završio molitveno-meditativnim trenutkom i molitvom pape sv. Ivana Pavla II. te zajedničkim objedom i druženjem. Ivanka Domazet