Sažalnica povodom smrti akademika fr. Franje Šanjeka

ĐAKOVO (TU) – Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, nadbiskup u miru Marin Srakić te pomoćni biskup Ivan Ćurić uputili su fr. Slavku Sliškoviću, provincijalu Hrvatske dominikanske provincije, sažalnicu povodom smrti akademika fr. Franje Šanjeka, koji je preminuo 27. srpnja o.g. u Zagrebu, u 81. godini života, 61. godini redovništva i 54. godini svećeništva.

U sažalnici stoji: Ispunjeni dubokim osjećajem sućuti, ali u živoj vjeri i pouzdanju u Božje spasenje, sjedinjujemo s Vama i svom subraćom, članovima Hrvatske dominikanske provincije Navještenja BDM u prigodi oproštaja od oca Franje Šanjeka, preminuloga 27. srpnja o. g. u Zagrebu, u 81. godini života, 61. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Čvrsto vjerujemo da mu je sv. Dominik do kraja bio svjetionik i zaštitnik, kako je preminuli fr. Franjo i sâm, spominjući se Utemeljiteljeva obećanja, u dominikanskoj zajednici molio: „Imple Pater quod dixisti.“ – „Vrši, Oče, što si rek’o: molitvom pomozi nas.“ (O spem miram). U tom je zajedništvu pokojni fr. Franjo svjedočio svoju vjeru i živio svoj redovnički i svećenički poziv.

Dok Vam u ime Đakovačko-osječke nadbiskupije, njezinih svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika izražavamo iskrenu sućut, ispunjeni smo i osjećajima duboke zahvalnosti za mnoga vrijedna Pokojnikova djela, spominjući se ponajviše njegove otvorenosti i plodne suradnje s našim Katoličkim bogoslovnim fakultetom u Đakovu te njegova doprinosa radu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu HAZU-a, čiji je pokojni fr. Franjo bio član te ujedno i voditelj navedenoga Zavoda.    

U molitvi da ga Krist snagom svoga životvornoga Duha uskrsne i uresi ga slavom besmrtnosti, svima pozdrav u Gospodinu!

Tiskovni ured