“Putevima uzora vjere i muževnosti” – Hodočašće muškaraca župe Punitovci

PUNITOVCI (TU) – Muškarci župe Punitovci hodočastili su od 6. do 8. listopada u svetišta posvećena svecima muškoga roda u Bosni i Hercegovini pod motom “Putevima uzora vjere i muževnosti”. Pod vodstvom svoga župnika dr. sc. Đurice Pardona, muškarci su krenuli putevima uzora vjere i muškoga života u BiH s nakanom doživjeti snagu koja se krije u primjerima svetaca muškoga roda, osnažiti svoju ukorijenjenost u vjeri i ponovo se povezati sa zemljom svojih predaka. U organizaciji hodočašća su se angažirali članovi Župnog ekonomskog vijeća.

Prva postaja hodočašća bio je samostan i crkva sv. Marka, evanđeliste na Plehanu. Iz župe Plehan nakon oslobođenja Slavonije od Turaka doselili su prvi Punitovčani. Stoga je Plehan važno mjesto u povijesti župe Punitovci i Slavonije. U crkvi svetoga Marka muškarci su obnovili povezanost sa svojim pradjedovima i oživjeli osjećaj da u borbi života nisu ostavljeni da se sami odupiru poteškoćama i izazovima. U molitvi i prigodnoj meditaciji doživjeli su podršku svojih djedova koji su im u nasljedstvo ostavili ne samo tjelesne oznake gena, nego i duhovne vrjednote kršćanske vjere i pripadnosti Crkvi. „Naši su pretci vjerovali u budućnost i s tom su nas vjerom rodili, pripremali su za nas temelj za bolji svijet. I mi smo dužni razvijati vrjednote radi koji su oni svoje živote uložili te svojim potomcima pripremiti zemlju na kojoj će oni moći zakoračiti dalje prema sigurnijem i boljem društvu“ istaknuo je župnik dr. Pardon.

Srdačnu dobrodoščicu hodočasnicima je poželio gvardijan Franjevačkog samostana i župnik Župe sv. Marka Plehan, fra Anto Tomas te hodočasnicima priredio okrijepu u prostorima samostana. “Zahvaljujem Bogu, župniku Đurici Pardonu i vjernicima koji su nas svojim primjerom potakli na čuvanje svojih korijena jer mi živimo od ove zemlje i primjera vjere svojih predaka“, rekao je fra Anto Tomas.

Druga postaja hodočasničkog puta bilo je Svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića u Maglaju. Muškarci su u prigodnoj meditaciji potaknuti na njegovanje praštanja i milosrđa u svom svakodnevnom životu. Domaći župnik vlč. Josip Jelić predvodio je pred moćima Sveca pomirenja molitvu za obitelji i domovinu, a nakon molitve muškarci su se ispovijedali.

Treća postaja prvoga dana hodočašća bio je samostan sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci. Još za vrijeme vožnje voditelj hodočašća vlč. dr. Đurica Pardon pročitao je i protumačio muškarcima dijelove evanđeoskih izvješća o životu i djelovanju sv. Ivana Krstitelja. Euharistijsko slavlje oko oltara u samostanskoj crkvi bio je posebno dojmljiv doživljaj svim muškarcima hodočasnicima. U homiliji je župnik Pardon naglasio važnost svjedočenja vlastitim primjerom pred svojom djecom. Stabilan muškarac pruža svojoj obitelji oslonac i svojoj je supruzi uvijek potpora, a djeca rođena u njihovom zajedništvu primaju doživljaj zaštite sigurnog doma. Na ustrajnost u svjedočenju vjere pozvao je hodočasnike i gvardijan samostana fra Željko Brkić koji je muškarcima pokazao blago svjedočanstva vjere što su ga zajedno sa kraljicom Katarinom i vjernim pukom sačuvali kroz teška vremena bosanski franjevci iz samostana u Kraljevoj Sutjesci.

Kasno navečer hodočasnici su stigli do mjesta Potoci gdje su na večeru i noćenje primljeni u kući susreta „Emaus“. ustanovi Caritasa Mostarske biskupije. Vrhunac hodočašća bilo je nedjeljno euharistijsko slavlje u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve koje je predvodio vlč. Pardon. U homiliji je pojasnio retke nedjeljnih čitanja o neraskidivosti bračne povezanosti. Dok je bračno zajedništvo sigurno iznutra, bračni će drugovi odoljeti svim vanjskim napadima na brak, zaključio je dr. Pardon i pozvao vjernike da kroz izgradnju vlastitog zajedništva muževa i žena čuvaju sigurnim svoju djecu, svoj dom i svoju domovinu.  Drugi hodočasnički dan nastavljen je razgledavanjem grada Mostara i okolice, uz vodstvo ravnateljice kuće Emaus Tanje Raič Tarčuki i vjeroučitelja Viktora Zubca.

Treći dan hodočašća bio je označen pohodom katedralnoj crkvi u Sarajevu u kojoj je muškarace dočekao i o iskustvu života sarajevskih vjernika govorio dr. sc. Darko Tomašević, dekan KBF-a. Hodočasnici su upoznati s poviješću Vrhbosanske nadbiskupije i posjetili Bogoslovno sjemenište u Sarajevu. Put je nastavljen prema župi sv. Antuna u Žepču, gdje ih je s radošću dočekao župnik vlč. Predrag Stojčević. Hodočasnici su uputili molitvu sv. Antunu za svoje obitelji i svoju Domovinu potaknuti primjerom hrabre borbe Hrvata iz Žepča i okolice.

Hodočasnici su posjetili vinariju „Povratak“ koja je u vlasništvu obitelji Zovak. Domaćini  su gostima pokazali vinariju i ponudili kušati vina iz kolekcije nazvane „Zemlja“, što su potekla iz ljubavi prema svome kraju i ljudima kao plod napornog rada i Božjeg blagoslova. Na ovoj nadahnjujućoj postaji hodočašća muškaraca župnik dr. sc. vlč. Đurica Pardon izrazio je zadovoljstvo i radost što su muškarci imali priliku vidjeti u Bosni i Hercegovini ljude vjerne Bogu, svome kraju i domovini. Stjepan Filipović