Prve pučke misije za Slovake u Josipovcu Punitovačkom

JOSIPOVAC PUNITOVAČKI (TU) – U crkvi sv. Mihaela, arkanđela u Josipovcu Punitovačkom, slovačkom selu Župe Punitovci, od 7. do 14. travnja održane su osmodnevne Pučke misije za Slovake, prve u Hrvatskoj, koje je predvodio p. Jan Kušnir,  misionar Društva Božje Riječi – Verbita iz slovačkog grada Nitre, u zajedništvu sa p. Tomašom Baleja, također misionarom iz Nitre.

Pučke misije, na koje su dolazili i mještani susjednog slovačkog sela Jurjevca Punitovačkog, organizirala je voditeljica Misijskog centra bl. Zdenke Shelingove u Josipovcu Punitovačkom s. Renata Bunjova sa suradnicima i  u suradnji s domaćim župnikom dr. Đuricom Pardonom, a održane su na slovačkom jeziku. Na misnim slavljima  nazočile su sestre sv. Križa iz Đakova, s poglavaricom s. Valerijom Široki.

Program je počeo Križnim putem, potom procesijom s unosom svijeće u crkvu. Okupljenima se obratio župnik Pardon, pozdravljajući misionare te zahvaljujući na suradnji. Misno slavlje nosilo je poruku: „Isus je sa nama, Isus je u nama. Svjetlo kojim nas Isus obasjava zaustavlja se u svakom dijelu svijeta.“ Nakon misnog slavlja uslijedio je susret s muževima, a u poslijepodnevnim satima sa ženama, uz temu „Poslanje muža, odnosno žene u obitelji, svijetu i Crkvi“.

Svakodnevna misna slavlja s homilijom p. Kušnira te video-prezentacije uz razgovor sa župljanima bila su označena temama: Sedam glavnih grijeha, Oprost i potreba mirenja s ljudima, Isus naš spasitelj, Kako ljudi, a kako mi doživljavamo Sina, čovjeka, Euharistija – Što je to sveta misa, kako ju doživljavamo i moje učešće u njoj, Smisao patnje – Bog je patnjom milovao svijet, Smisao poslanja obitelji.

U petak 12. travnja upriličen je susret misionara s mještanima uz razgovor o misionarima i misijama, potom susret sa djecom te obnova krsnih zavjeta. Misionari su ispovijedali vjernike tijekom tzv. Velike ispovijedi, a i obišli su i pedesetak bolesnih i nemoćnih vjernika u Josipovacu i Jurjevcu.  U crkvi je svakodnevno bilo klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu, a upriličen je i individualni blagoslov vjernika s blagoslovom kruha.

Na misnom slavlju 13. travnja  više od 20 bračnih parova obnovilo je svoje bračne zavjete, a na blagdan Cvjetnice, 14. travnja misionari su pred crkvom blagoslovili maslinove grančice. Uslijedio je unos i blagoslov Misijskog križa uz zvuke na starinskom slovačkom instrumentu fujari, koji je svirao Branko Kanisek, a koji je za spomen na Misiju izrađen zauzetošću Pave Labaka, Andreja Štenca, Mirka Kurica i Branka Kaniseka. Križ je postavljen na ulazu u crkvu, ispod zvonika.

„Nema ni sata ni dana u našim životima koji prolaze a da nismo s Gospodinom, On nas pripravlja za Kraljevstvo nebesko o kojemu toliko govorimo, ono je sa nama i u nama i u njega ćemo doći. Božje kraljevstvo je sam Isus. On je Dobri Pastir koji čuva svoje ovce, brine o njima, vodi ih, pokazuje svome stadu put, napasa ih dobrom hranom. Toliko je Isus volio svoje stado da je za njega i život dao. Mi smo te Božje ovce, mi smo to stado koje On vodi i poslije uskrsnuća, stado koje će Isus dovesti do Kraljevstva nebeskog“, rekao je među ostalim p. Jan, propovijedajući tijekom misnog slavlja zadnjega dana duhovne obnove, u crkvi punoj vjernika svih uzrasta.

Župnik Pardon zahvalio je voditelju obnove za sve što je tih dana učio te „što je svojim riječima zalio stablo naše vjere“. Na kraju misnog slavlja p. Jan zahvalio je domaćinima, Matici slovačkoj, članovima ŽEV-a i ŽPV-a te mještanima na gostoljubivosti, s. Marti i župniku na suradnji, a posebno vjernicima u aktivnom učešću na misnim slavljima. Prije odlaska na kratkom druženju domaćini su p. Janu uz riječi zahvale uručili prigodan poklon. Mirko Knežević