Proslava sv. Stjepana u Krndiji

KRNDIJA (TU) – Na blagdan sv. Stjepana, 26. prosinca, misno slavlje u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Krndiji, selu punitovačke župe nekada nastanjenim njemačkim življem, protjeranim i zatočenim u logore krajem 2. svjetskog rata, predvodio je punitovački župnik Đurica Pardon. Slavlju je nazočilo oko 300 vjernika župe i brojni pripadnici Njemačke narodnosne zajednice podunavskih Švaba Đakova i okolnih mjesta. Slavlje su animirali članovi ženske i muške pjevačke skupine KUD-a „Lipa“ i Tamburaškog orkestra Općine Semeljci.

„Danas u Krndiji, slaveći prvog mučenika sv. Stjepana, slavimo rođenje Sina Božjega koji je kao i sv. Stjepan trpio i patio za sve nas, prisjećajući se trpljenja, boli, patnji i protjerivanja nekadašnjih stanovnika Krndije, koji su i ovu crkvu gradili i koja svojom obnovom i ovih dana svjedoči o našoj vjeri“, rekao je župnik uvodeći u misno slavlje.

„Slaveći rođenje djeteta, s pogledom u jaslice, možemo radosna srca reći da ova crkva predstavlja jaslice naše župe. Našim okupljanjem, u njoj se ponovno rađa život. U ovom zabačenom mjestu prepoznajemo novorođenog Gospodina i molimo ga da naša župa, kao i naša domovina, žive u nadi boljeg života“, istaknuo je među ostalim župnik u homiliji.

Po završetku misnog slavlja upriličeno je zajedničko druženje malobrojnih stanovnika Krndije s gostima. Neki su župljani na ovu misu hodočastili pješice te se pješice i vratili u svoje selo.  Mirko Knežević