Proslava sv. Leopolda Bogdana Mandića i otvorenje Jubilarne godine

OSIJEK (TU) – U subotu, 12. svibnja, župljani Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića iz osječkog Cvjetnog naselja, u zajedništvu s hodočasnicima i gostima, svečano su proslavili svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika župe sv. Leopolda Bogdana Mandića i otvorenje Jubilarne godine 50. obljetnice župe.

Nakon duhovne priprave tijekom devet četvrtaka, hodočasničkog dana i trodnevnice koju je vodio dr. Davor Vuković, profesor na KBF-u u Đakovu, središnje misno slavlje crkvenog goda bilo je u 11 sati. Euharistiju je predvodio mons. Adam Bernatović, dekan Osječkog zapadnog dekanata, u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Ivicom Rebićem i dvadesetak braće svećenika. Mons. Bernatović u svojoj homiliji posebno je promišljao o vrijednosti krštenja i pripadnosti Crkvi po primjeru sv. Leopolda. Danas je vjernicima ponudio i protumačio tri vrednote na vjerničkom putu koje je i sv. Leopold svjedočio u svome životu i služenju: poniznost, jedinstvo i molitva.

Na kraju propovijedi mons. Bernatović vjernicima je sv. Leopolda približio sljedećim riječima: „Danas puno znamo o životu sv. Leopolda, no, znamo li kako je izgledala njegova ispovjedaonica? Mala, jednostavna, bez zraka i često zagušljiva, bez svjetla, puna studeni i u njoj mali stolac: tu je Sveto pismo i Majka Božja i uz njih sjedi i ispovijeda sv. Leopold! Leopold koji pripada Crkvi, voli Crkvu, i od kojega su vjernici odlazili sretni, utješeni i pomireni s Bogom u ljubavi Majke Crkve. Neka i vama dragi župljani i štovatelji sv. Leopolda vaš svetac zaštitnik i nadalje bude nebeski čuvar.“

Euharistijsko slavlje dodatno su animirali župni zbor, braća i sestre redovnici i ovogodišnji pričesnici koji su divno otpjevali psalam i pjesmu zahvale Isusu za vrijeme pričesti. Na kraju euharistije sve nazočne pozdravio je domaći župnik vlč. Ivica Rebić. Pročitao je uvod u otvorenje Jubilarne godine, kratku povijest župe, najvažnije datume i uspomenu na sve župnike koji su sebe ugradili u župnu zajednicu.

Naglasio je kako je u ovoj osječkoj župi prvo svetište sv. Leopolda u Hrvata, nakon njegovog proglašenja blaženim i kasnije svetim. Posebno je zahvalio prisutnim svećenicima i predslavitelju euharistije, i ujedno ga je pozvao da proglasi otvorenu Jubilarnu godinu, 50. obljetnicu župe sv. Leopolda Bogdana Mandića. Mons. Bernatović proglasio je jubilej otvorenim, pozvavši sve na molitvu pobožnosti pred relikvijama sv. Leopolda. Nakon pobožnosti i procesije s relikvijama, blagoslov i otpust uslijedio je ispred Crkve, kod lika sv. Leopolda. Nakon središnje euharistije, vjernici i svećenici druženje su nastavili ispred crkve uz veselu pjesmu KUD-a „Leopold“ Osijek.

Večernje misno slavlje predvodio je vlč. Josip Erjavac, župni vikar iz osječke župe Preslavnog Imena Marijina. Nakon večernje euharistije uslijedio je koncert Puhačkog orkestra DVD-a Retfala i Puhačkog orkestra DVD-a Đakovo. Hodočasnici i posebno župljani domaćini nastojat će jubilarnu obljetnicu župe pojačano živjeti sa sv. Leopoldom, usmjeravajući sve pastoralne aktivnosti zagovoru sv. Leopolda Bogdana Mandića. Lovro Kladarić