Proslava srebrnih svećeničkih jubileja vlč. Pardona i p. Stuhlija u Josipovcu Punitovačkom

JOSIPOVAC PUNITOVAČKI (TU) – Nakon slavlja koje su župljani župe Punitovci upriličili 16. veljače u župnoj crkvi sv. Ladislava kralja u povodu 25. godišnjice ređenja  punitovačkog župnika dr. Đurice Pardona i salezijanca p. Vladimira Stuhlija, Josipovčanina, koji je duže od 20 godina misionar na Madagaskaru, mještani Josipovca Punitovačkog, rodbina vlč. Vladimira Stuhlija, Matica slovačka Josipovac Punitovački, josipovački DVD i Slovačko kulturno umjetničko društvo „Braća Banas“ upriličili su u subotu 22. veljače u svečanost za dvojicu jubilaraca, povodom ove obljetnice.

Večernje misno slavlje, na slovačkom i hrvatskom jeziku, zajedno su u crkvi sv. Mihaela arkanđela u Josipovcu predvodili slavljenici, uz konelebraciju preč. Mate Gašparovića, ravnatelja UZUK-a i bivšeg punitovačkog župnika, vlč. Dominika Ralbovskog iz Selenče i vlč. Dominika Nedjeljkovića, župnog vikara župe Svih svetih u Đakovu.

Uz više od 160 mještana, rodbine i prijatelja p. Vladimira, slavlju su nazočile brojne sestre Sv. Križa, predvođene provincijalnom poglavaricom s. Valerijom Široki, te članovi udruga i društava Josipovca Punitovačkog te župljani iz Jurjevca i Punitovaca, među kojima su brojni bili u slovačkim narodnim nošnjama. Liturgijsko pjevanje predvodile su sestre Sv. Križa. Jubilarce koji su do oltara ušli u procesiji pozdravila je Rozalija Kukučka, predsjednica josipovačke Matice slovačke, uz uručivanje prigodnih poklona. „Zahvalni smo za svaki Vaš dolazak, za svaku novu priču i novo iskustvo Vašeg misionarskog služenja Bogu i ljudima. Najiskrenije se zahvaljujemo što ste svoju 25. obljetnicu pastirskog djelovanja podijelili s nama i našim župnikom. Zahvaljujemo i Vama, naš župniče, što već 18 godina s nama dijelite i radost i tugu“, rekla je među ostalim Rozalija Kukučka.

Prigodnu homiliju izrekla su obojica slavljenika. „Dok se danas nalazimo u hramu Božjemu u molitvama za sve nas, za nas svećenike, za one koji će se odlučiti poći putem redovničkih zvanja, znajmo da je i naše tijelo hram Božji i Duha Svetoga, hram molitve i brige za prijatelja, susjeda, za svakog čovjeka. Sve što činimo, čak ne znajući činimo li dobrotu ili glupost, mudrost ili neznanje, ima cijenu pred Bogom. Budimo pravedni i milosrdni prema čovjeku opraštajući u razumijevanju i upućivanju na dobra djela, a ne činiti po riječima ‘oko za oko, zub za zub’“, rekao je je p. Vladimir, zahvaljujući Bogu za svoj svećenički i misionarski poziv, a mještanima za upriličeno slavlje.

Propovijedati je nastavio vlč. Pardon te među ostalim istaknuo: „Vjerni Gospodinu i djelima koje je činio, hodajući putem istine i pravednosti, živeći svoju i našu vjeru, znamo da smo odabrali pravi put našega poziva. Danas u slavlju molimo Boga da Duhom Svetim nadahne nekoga iz naše sredine da pođe tim putem.“

Nakon misnog slavlja u Domu kulture upriličen je folklorni program uz svečanu večeru. Čestitke jubilarcima ondje su uputili predsjednik SKUD-a Marijan Batorek, članovi ŽEV-a te uime nadbiskupa Đure Hranića i svoje osobno ime preč. Mato Gašparović.

Vlč. Đurica Pardon rođen je 1966. u Nijemcima, gdje je završio i osnovnu školu. Nakon školovanja na Interdijecezanskoj srednjoj školi u Zagrebu upisuje studij na Teologiji u Đakovu, na kojoj je 1994. diplomirao. Za svećenika je zaređen 29. siječnja 1995. u Vinkovcima. Službu župnoga vikara vršio je u Župi sv. Nikole biskupa u Sikirevcima i Župi Preslavnoga imena Marijina u Osijeku. Župnikom Župe sv. Valentina u Batini imenovan je 1997., a od 2002. godine župnik je Župe sv. Ladislava kralja u Punitovcima.  Ak. god. 1999./2000. upisuje poslijediplomski studij u dogmatskoj specijalizaciji na KBF-u Zagrebu. Magistrirao je 13. srpnja 2012., obranivši rad pod naslovom „Zemlja: dar, kušnja i zadatak. Teologija zemlje u Knjizi Postanka 1 – 11“. Magistarski rad u obliku knjige pod istim naslovom objavio je 2014. godine u izdanju Glasa Koncila. Doktorski rad pod naslovom „Teologija zemlje u metaforici proroka Hošee“, obranio je na istom fakultetu 27. siječnja 2017. godine te stekao zvanje doktora teoloških znanosti. Voditelj je Hrvatskoga katoličkoga biblijskoga djela i član Biblijskoga instituta. Sudjeluje na znanstvenim skupovima bibličara i drugim znanstvenim i pastoralnim kolokvijima. Objavljuje radove u Vjesniku Đakovačko-osječke nadbiskupije, Diacovensiji, Bogoslovskoj smotri. Urednik je časopisa za biblijski pastoral Biblija danas, a u časopisu Služba riječi objavljuje homilije.

P. Vladimir Stuhli rođen je 1963. u Josipovcu. Nakon završetka 2. r. gimnazije u Rimu primljen je za novaka reda salezijanaca. Boravio je u slovačkom zavodu. Završavajući gimnaziju 1983., vraća se iz Rima na odsluženje vojnog roka, a potom u Bresiji završava filozofiju. Od 1986. do 1989. kao salezijanac je bio na praksi na Madagaskaru. Godine 1989. vraća se u Rim te završava teologiju 1992. Iste godine zaređen je za đakona u Tulearu (Madagaskar). Nastavlja postdiplomski studij i po završetku istog 1994. odlazi na Madagaskar na kojemu se i danas nalazi kao misionar. Mladu misu je slavio je 28. svibnja u Josipovcu. U misionarskoj službi radio s mladima, bio ekonom u više salezijanskih zajednica, pet godina ekonom cijele provincije, u dva navrata direktor zajednice te župnik odgovoran za pastoral u misijskom centru. Danas je u službi ekonoma u Tamataveu, na istoku Madagaskara gdje salezijanci osnivaju novu zajednicu sa župom, školama i centrom za mlade. Mirko Knežević