Proslava Kraljice svete Krunice u Vođincima

VOĐINCI (TU) – Vjernici župe Kraljice svete Krunice u Vođincima od utorka 1. do četvrtka 3. listopada pripravljali su se za proslavu svetkovine svoje zaštitnice – Kraljice sv. Krunice. Prvi dan trodnevnice, na blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa, večernje misno slavlje predvodio je vlč. Josip Erjavec, župni upravitelj u Tordincima. Nakon večernje mise započelo je cjelonoćno klanjanje. Vjernici su se po interesnim skupinama ili pojedinačno iz sata u sat izmjenjivali u molitvama i pjesmi pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Drugi dan trodnevnice, na blagdan svetih Anđela čuvara, započeo je molitvom krunice nakon koje je uslijedila sv. misa koju je predvodio vlč. Gabrijel Prekratić, župni vikar u Ivankovu. Župljani su se nakon svete mise zajedno sa svećenicima uputili u procesiji s Marijinim likom uz svijeće po centru Vođinaca. Svečano misno slavlje treće večeri priprave predvodio je župni upravitelj iz Vinkovaca, vlč. Petar Maskaljević. Nakon mise vjernici su mogli čuti dva zanimljiva svjedočanstva angažiranih vjernika župe, gđe Renate Keškić, voditeljice Pučke kuhinje u Vinkovcima i vjeroučitelja Josipa Matezovića.  

Na samu svetkovinu, u ponedjeljak 7. listopada u župi su slavljene tri svete mise. Jutarnju u 7.30 i večernju u 19 sati predvodio je župnik Ante Šiško. Nakon jutarnje mise bio je blagoslov majki, trudnica i žena koje mole za dar majčinstva, a na večernjoj misi župnik je blagoslovio djecu. Euharistiju u 10.30 sati predvodio je domaći sin dr. sc. fra Ivica Karlić. U uvodu je istaknuo da ova župa već više desetljeća štuje i moli zagovor majke Marije.

U propovijedi je podsjetio vjernike na bitku kod Lepanta, što je povijesni događaj koji je temelj za blagdan Kraljice svete Krunice. Kršćanstvo se održalo zahvaljujući vjeri „običnih“ ljudi koji su se utjecali Bogu i zagovoru BDM. Fra Ivica je naglasio kako hrvatski narod ne bi opstao da se nije utjecao Marijinu zagovoru. Svako domoljublje i čovjekoljublje osuđeno je na propast ako nije utemeljeno na bogoljublju. Današnja gospodarska i ekonomska kriza imaju temelj u moralnoj i vjerskoj krizi. Svima nam je potrebno samo malo više optimizma u životu, zaključio je propovjednik. Tomislav Savić