Proslava Gospe Lurdske u župama Nadbiskupije

SIKIREVCI / JARUGE – Blagdan Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika 11. veljače 2019. u Župi sv. Nikole, biskupa u Sikirevcima te filijali Jaruge svečano je proslavljen nakon devetodnevne duhovne priprave. Na sam blagdan Gospe Lurdske svečano misno slavlje predvodio je domaći župnik Stjepan Šumanovac.

U svojoj homiliji župnik je istaknuo kako je ovaj dan kruna duhovne priprave te kako sada treba pokazati plodove toga hoda u svojim obiteljima, u svakidašnjici. Nakon molitve za bolesnike, župnik je nekolicini župljana podijelio sakrament bolesničkog pomazanja. Na kraju misnog slavlja uslijedila je procesija sa svijećama.

Vjernici su za slavlje pripravljali devetnicom koju je ove godine predvodio don Vlado Mandura, vojni kapelan u Đakovu. Geslo devetnice glasilo je: “Živjeti i doživjeti zajedništvo pred likom Blažene Djevice Marije Gospe Lurdske“. Osvrćući se na temu devetnice, vlč. Vlado istaknuo je kako mi ljudi svoj život živimo u nadi, želji za nečim drugačijim. U tom našem traženju kao vjernici se obraćamo Mariji, koja je utočiste. Kroz večernje  propovijedi vlč. Mandura je razmatrao teme ispovijedi, molitve vjernika kao bitnog dijela svakodnevnog života, govorio je na temu Crkve te je ukazao na posljedice sedam glavnih grijeha i potaknuo vjernike da se još više utječu Mariji.

Slavlje na sam blagdan i kroz devetodnevnu pripravu pjesmom je uveličao zbor Župe sv. Nikole, biskupa predvođen Josipom Lukačem. U ovoj župi te filijali Jaruge Gospa Lurdska slavi se 124 godine, a pobožnost devetodnevne pripravne molitve pokrenuo je župnik Pajo Čačić, koji je krenuo za duhovnom obnovom svojih vjernika. Marija Lukić

SVILAJ – I u Župi Svilaj svečano je proslavljen blagdan Gospe Lurdske. Vjernici Garčinskog dekanata za ovaj blagdan pripremali su se devetodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio preč. Jakob Šunjara, župnik i dekan Garčinskog dekanata.

Svakoga dana održavale su se svete mise s početkom u 19 sati. Prije misnog slavlja bila je prigodna marijanska pobožnost, a vjernici su mogli pristupiti sakramentu ispovijedi. Kroz devet dana u homilijama se razmatralo o Marijinom životu i njenoj ulozi u životu svakog čovjeka. Svakoga dana pri kraju misnog slavlja vjernici su ispred špilje Gospe Lurdske molili litanije i prigodne molitve.

Na sam dan Gospe Lurdske mnoštvo vjernika se okupilo na euharistiju. Na svečanoj svetoj misi župnik je naglasio: „U povijesnome trenutku po Mariji dolazi Isus Krist. Upravo ta ljudska povezanost s Bogom dolazi po Blaženoj Djevici Mariji. Nakon uznesenja na nebo ona se više puta i na više načina objavljivala čovječanstvu no njezina poruka je uvijek bila molitva i važnost molitve u odnosu prema Bogu.“ Nakon homilije vjernici koji su se osjećali spremni pristupili su sakramentu bolesničkog pomazanja. Na kraju misnog slavlja moljene su litanije ispred špilje Gospe Lurdske. Martina Trgovčević

VUKA – Vjernici Župe sv. Josipa iz Vuke na blagdan Svijećnice započeli su već tradicionalnu devetnicu Gospi Lurdskoj. Svaku od devet večeri molila se Gospina krunica s pjevanim litanijama te je uslijedila sv. misa. Devetnica Gospi Lurdskoj u ovoj župi najposjećenija je marijanska pobožnost tijekom liturgijske godine. Kroz molitve devetnice vjernici su iznijeli zahvale Majci Božjoj za sva dobročinstva i zagovore te svoju čežnju da se i dalje utječu njezinom majčinskom zagovoru u svim svojim potrebama.

Na sam blagdan Gospe Lurdske liturgijsko slavlje započelo je podjelom sakramenta bolesničkog pomazanja kojemu su pristupili pripremljeni vjernici. Župnik Ivan Marković u svojoj homiliji vjernike je podsjetio na 1858. godinu, kada je skromna, siromašna djevojčica Bernardica doživjela svoja viđenja Nebeske Majke. Lurd je tada postao mjesto gdje se nebo spojilo sa zemljom. Otada, to je mjesto mnogih obraćenja, izlječenja i svjedočanstava, naglasio je vlč. Marković.

Nakon euharistije vjernici su, noseći blagoslovljene svijeće, u procesiji krenuli k špilji Gospe Lurdske u dvorištu crkve, gdje je udijeljen završni blagoslov. Monika Galić