Proslava blagdana bl. Marije Propetog Isusa Petković u Valpovu

VALPOVO (TU) – U utorak 9. srpnja 2019. blagdan bl. Marije Propetog Isusa Petković proslavljen je u Župi Bezgrešnog začeća BDM u Valpovu misnim slavljem koje je predvodio vlč. Zvonko Mrak, župnik.

Župnik je u propovijedi podsjetio na životni put bl. Marije Propetog Isusa Petković od Blata i njezinih mladenačkih pobožnosti preko ustanovljenja nove redovničke zajednice uz pomoć i preporuku dubrovačkog biskupa mons. Josipa Marčelića, kako je 4. listopada 1920., na blagdan sv. Franje, utemeljila Družbu Kćeri Milosrđa, podsjetio je na širenje družbe do Subotice, Južne Amerike i Kanade, na njezinu smrt u Rimu 9. srpnja 1966. pa do trenutka kadu ju je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženom u Dubrovniku 6. lipnja 2003.

Ovo je 99. godina postojanja ove redovničke zajednice. Ujedno, časne sestre ove družbe na službi su u Valpovu 65 godina, odnosno od 1954. godine. Poslije mise časne sestre su počastile domjenkom sve sudionike misnog slavlja.

Prije blagdana održana je trodnevnica u čast Blaženice, koju je predvodio i na misnim slavljima propovijedao župnik Zvonko Mrak. Prvi dan govorio je o pozivu na svetost u kršćanskom i vjerničkom životu. Naglasio je kako je bl. Marija već od djetinjstva gajila veliku ljubav prema Kristu i Ocu nebeskom. Ona je odrastala u obitelji gdje se redovito molilo, gdje se čitala Božja riječ i odlazilo na sv. Misu. Sve je to u Mariji ostavilo traga i osjećaja za sveto. Sveci se ne razlikuju od nas po ničemu osim što sve primaju iz ruke Božje kao dar i priliku za rast u svetom životu, rekao je župnik.

Drugog dana trodnevnice govorio je o temeljnoj životnoj odluci: Opredjeljenje za Krista, služeći se Marijinim spisima. Citirajući bl. Mariju, župnik je među ostalim naglasio: „ …živjeti i raditi iz ljubavi prema Bogu. Sve ljubiti gledajući na nebeskog Oca. Opraštati svakom; ne suditi nikoga. Tješiti tužne i nevoljne. Pomagati nevoljnicima i siromasima.“

Trećeg dana župnik je govorio o Marijinom pouzdanju u Boga. Vjerovala je da je on svemoguć i da sve može učiniti. Majka Marija poticala je i svoje sestre da vjeruju da će se Bog pobrinuti za sve što je stvorio, Njegova je providnost poslala Sina da nas spasi. Često je sestrama govorila da trebaju biti službenice na križu, a se Bog proslavlja, a one da trpe kao žrtve.

Na sam blagdan u crkvi se okupio veći broj vjernika. S. Danijela Škoro je s mješovitim zborom uveličala euharistijsko slavlje skladnim pjevanjem. U propovijedi župnik je spomenuo nekoliko povijesnih podataka iz života bl. Marije. Naglasio je kako se Družba brzo proširila i izvan Hrvatske. Prve redovničke zajednice bile su Blato na Korčuli i Subotica. Majka se posebno brinula o siromašnima za koje je i sama prikupljala pomoć u hrani. Sestrama je stalno ponavljala da je Družba utemeljena kako bi brinula o odgoju djece i mladih te da brine za siromašne. S. Ilirka Ivandić zahvalila je župniku za trodnevnicu i današnje euharistijsko slavlje kao i svim vjernicima. Sestre su pozvale na zajedničko druženje i domjenak sve prisutne u župni Pastoralni centar. s. Ilirka Ivandić