Proslava 50. obljetnice Župe Svete Obitelji u Osijeku

OSIJEK (TU) – Župa Svete Obitelji na osječkom Jugu 2, proslavila je u nedjelju 31. prosinca 2017. godine 50. obljetnicu svoga utemeljenja. Svečanom slavlju prethodila je trodnevnica koju je predvodio fra Zdravko Lazić, gvardijan s Kaptola u Zagrebu. On je u svojim propovijedima razmatrao o obitelji i obiteljskim vrijednostima, te je posebno istaknuo biblijske temelje obitelji: vjernost, zajedništvo, rađanje i odgoj djece, obiteljske kreposti po svetom Pavlu, te izbor ili prihvaćanje Božje volje i intervencije u obitelji, a po primjeru Isusa, Marije i Josipa.

Prvog dana nakon svete mise bilo je klanjanje pred Presvetim. Drugi dan, po završetku svete mise, održan je koncert fra Miroslava Petraca i Župnog mješovitog zbora Svete Obitelji. Zadnjeg dana trodnevnice, nakon misnog slavlja, prikazan je 15-minutni dokumentarni film o povijesti Župe, kojeg su pripremili framaši Župe, te je predstavljena brošura objavljena o 50. godišnjici Župe.

Svečanu svetu misu na blagdan Svete Obitelji, u 11 sati, predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić. Koncelebrirali su: provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak, dekan Osječkog istočnog dekanata preč. Ivan Jurić, franjevci osječkoga i vukovarskog bratstva, preč. Marko Čolić, misionar vlč. Danijel Tigandžin, a uz mnoštvo vjernika bile su prisutne i časne sestre Kćeri Milosrđa, časna braća,  đakoni, bogoslovi, te Domagoj Mikulić, saborski zastupnik. Na početku misnog slavlja nadbiskupa je pozdravio fra Dragutin Bedeničić, župnik, a u ime vjernika župe, Tatjana Šargač, vijećnica Župnog pastoralnog vijeća. Tijekom mise pjevali su članovi svih zborova župe.

U svojoj propovijedi nadbiskup se dotaknuo obitelji kao kolijevke Crkve i društva, te je istaknuo da je obitelj osnovna stanica života Crkve, Crkva u malom. Obitelj živi i ostvaruje sve tri dimenzije Crkve: naviještanje, slavljenje i služenje u ljubavi. Nadalje, obitelj je i vitalna stanica društva, tj. prva škola društvenih kreposti bez kojih društvo ne može opstati, te temelj i škola društvenog zajedništva i solidarnosti. U svakom narodu ona je i čuvarica nacionalnog identiteta, kulture i jezika.

Nadbiskup je istaknuo i probleme s kojima smo suočeni u današnje vrijeme, a koji pogađaju brojne obitelji, a to su: nezaposlenost, odlazak mladih u inozemstvo, napadanje i nijekanje vrijednosti braka i obitelji, te nuđenje drugih oblika zajedništva, ovisnosti, obiteljsko nasilje, zajednički život na probu, bez obveza  i slično. Također je spomenuto i smanjenje udjela mladih u ukupnom stanovništvu, te problemi starenja i demografskog izumiranja naroda. Nadalje, postoje i problemi nedovoljne zauzetosti i propusta odgovornih u društvu na poticanju braka, obitelji, majčinstva, te zaštite bračnih i obiteljskih vrijednosti. Iz tih razloga crkva poziva sve odgovorne u hrvatskom društvu da svojom odgovornošću, zakonodavstvom, te raznim mjerama politike štite i promiču zdravu i stabilnu obitelj utemeljenu na bračnom zajedništvu muškarca i žene, podržavaju otvorenost životu i izvorno pravo roditelja na odgoj svoje djece.

Potrebno je dati poticaj bračnim parovima i obiteljima za ljubav prema djeci i otvorenost za dar života i ne dopustiti da redovite poteškoće u bračnom i obiteljskom životu, kao i egoizam, sebičnost, praktični materijalizam i relativizam te pomodarstvo u pitanje dovedu ljudske i kršćanske ideale. Ljubite život i ne bojte se djece, ne dopustite da majčinska utroba postane grob, istaknuo je nadbiskup Đuro. Naš narod koji je hrabro obranio svoju Domovinu i slobodu ne treba se dati u jaram ropstva vlastitog užitka, konzumizma i materijalizma, treba ljubiti život i biti svjestan uzvišenosti majčinstva i očinstva po kojem roditelji postaju suradnici Boga stvoritelja i na taj način okrenuti proces izumiranja ovoga naroda, te aktivno pridonijeti promicanju obiteljskih vrednota i kreiranju obiteljske, demografske i socijalne politike u hrvatskom društvu. Obitelj, poput ljudske osobe, postupno raste i sazrijeva.

Na kraju mise, nadbiskup je u znak zahvalnosti uručio srebrnjak Đakovačko-osječke nadbiskupije gosp. Franji Jancu za njegovo 25-godišnje dirigiranje Župnim zborom, zlatnik gđi. Gospini Leventić za 53-godišnje služenje u Franjevačkom svjetovnom redu, članstvo u Župnom zboru, te pomoć u održavanju i čišćenju crkve. Zlatnike je uručio časnim sestrama Kćeri Milosrđa te fra Dragutinu Bedeničiću, župniku Župe i fra Iliji Vrdoljaku, provincijalnom ministru u znak zahvalnosti što franjevci Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda upravljaju Župom od samih početaka.

Po završetku mise Nadbiskup, župljani i uzvanici nastavili su slavlje uz zvukove tamburice i prigodnu zakusku. Mirta Jakovac / Tatjana Šargač