Proslava 175. obljetnice rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera

SLAVONSKI BROD (TU) – Proslava 175. obljetnice rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, koji je 24. siječnja 1843. rođen i kršten u Župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, započela je srijedu 25. siječnja polaganjem lampiona i cvijeća te molitvom kod Stadlerova spomen-obilježja u blizini njegove rodne kuće. Sa župnim vikarom Krešimirom Čuturom i okupljenim vjernicima prigodnu molitvu i nagovor predvodio je domaći župnik Ivan Lenić, slavonskobrodski dekan.

Naglasivši na početku svog nagovora kako sa svakim rođenjem na ovoj zemlji Bog, Otac svjetlila pali jedno novo svjetlo te je svaki ljudski život pozvan biti svjetlo, dekan Lenić je pojasnio da su paljenjem 175 svjetiljki te večeri oko Stadlerova spomen obilježja, željeli posvjestiti da je baš na taj dan u njihovu gradu prije 175 godina zasvijetlilo jedno svjetlo ljudskog postojanja, a istoga dana primljenim krštenjem u njihovoj crkvi i kršćanskog postojanja.

„Dopustimo da nam ove večeri u pametima i srcima zasvijetli svjetlo iz doma brodske obitelji Stadler; svjetlo koje se negdje baš ovdje, na ovim ulicama probija i osta među nama. Možda ga dosada nismo prepoznavali. Neki su da pokušavali „staviti pod posudu“, da se ne prepozna. Mi ga – prosvijetljeni iznutra svjetlom istine i dobrote – prepoznajemo ove večeri, u ovoj Stadlerovoj jubilarnoj godini“, rekao je među ostalim dekan Lenić. Pozvao je nazočne vjernike da više i bolje upoznavaju Stadlerov životni put i da se iznutra daju njime prosvijetliti za vlastiti put života i vjere te da im Krist bude svjetlo na putu života, svjetlo itekako potrebno u životnim traženjima, previranjima i izazovima.

„Završivši tijek ovozemaljskog postojanja prije 100 godina, Stadler nije prestao svijetliti. Molimo da to bude prepoznato i u Crkvi, pa i nama u Brodu najprije, te ga ugledamo u nekom skorom vremenu u dostojanstvu blaženih i svetih Crkve Kristove. Da nam bude svjetiljkom na putu za Kristom, molitelj za nas pred prijestoljem njegove milosti, da nas uči kako da ‘svijetleći svojim dobrim djelima proslavljamo Oca nebeskoga’“, zaključio je dekan Lenić.

Potom je dekan u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći predvodio euharistijsko slavlje na kojem su kao i pred spomen obilježjem molili molitvu za proglašenjem blaženim i svetim sluge Božjega Josipa Stadlera. Najavio je i središnje euharistijsko slavlje koje će u nedjelju 28. siječnja u Katehetskom centru župe Gospe Brze Pomoći s početkom u 10.30 sati predvoditi je đakovačko–osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. B. Lukačević