Priprava i proslava patrona osječke donjogradske župe

OSIJEK (TU) – Već tradicionalno župljani osječke donjogradske župe Preslavnog Imena Marijina za svoj crkveni god koji se obilježava 12. rujna pripremaju se trodnevnicom. Prvoga dana trodnevnice, na Katehetsku nedjelju, najmlađi župljani, ovogodišnji prvašići iz obje škole koje se nalaze na području župe, svečano su ušli u procesiji u crkvu sa svojim školskim torbama na leđima. Na početku mise župnik preč. Ivan Jurić poželio im je sreću u školi i da na svome putu ne izgube Onoga koji će uvijek biti uz njih, i u sretnim i tužnim trenucima, te im je blagoslovio školske torbe. Uvečer, krunicu i svetu misu predvodio je vlč. Ante Lučić, donjogradski župni vikar, a misno slavlje svojim pjevanjem animirao je župni zbor mladih.

Drugi dan trodnevnice krunicu i svetu misu predvodio je župnik Jurić, a pjevanjem je obogatio mješoviti župni zbor. Trećega dana trodnevnice, 11. rujna, obilježava se i Dan posvete župne crkve. Tom prilikom cijela župna zajednica sa svojim svećenicima pjeva vespere. Ove godine župniku i župnom vikaru pridružio se i vlč. Alojz Kovaček, župnik susjedne Župe Sv. Ćirila i Metoda. I ovu večer pjevanje su animirali članovi zbora mladih. Misno slavlje predvodio je vlč. Kovaček, u koncelebraciji s vlč. Lučićem.

„Kao što svaka crkva treba čišćenje i uređenje, tako smo i mi, koji smo dio Kristovog tijela, potrebni obnove, čišćenja, kako bi svoj pogled uzdignuli ka Gospodinu, moleći nebeski zagovor, zaštitu Nebeske Majke za svoj život. Razmišljamo zašto je ova crkva posvećena jednom imenu, i ne bilo kakvom, već Marijinom, kada se većina crkava posvećuje svecima. Ime ne označava samo ime, riječ, već ljudsku osobnost. Jer onaj koji vrijeđa ime, vrijeđa cijelu osobu koja to ime nosi. Svojim imenom pozvani smo na svetost. Bog je taj koji nas sve poziva na svoj način, da svjedočimo svojim životom Njegovo ime. Božja ljubav nas po našem imenu koje smo dobili na krštenju privlači i poziva nas i šalje da naviještamo radosna djela Gospodnja“, čulo se u propovijedi vlč. Kovačeka.

Na samu svetkovinu Preslavnog Imena Marijina slavljene su četiri sv. Mise. Jutarnjim misama nazočili su učenici sa svojim nastavnicima, predvođeni ravnateljem OŠ Jagode Truhelke te ravnateljicom OŠ Ljudevita Gaja. Obje mise predvodio je vlč. Ante Lučić, koji je u svojoj propovjedi djeci govorio o Marijinoj važnosti tijekom povijesti. Svečano misno večernje misno slavlje predvodio je vlč. Željko Šimić, bivši donjogradski župni vikar, sada župnik drenovački i račinovački. U koncelebraciji je bilo 16 svećenika, a svojim pjevanjem slavlje je animirao zbor sastavljen od župnog mješovitog zbora i zbora mladih.

Vlč. Šimić se u svojoj nadahnutoj propovjedi dotaknuo Imena Marijina, rekavši kako ime određuje svakog od nas – po imenima se raspoznajemo, raspoznajemo druge ljude, ulice, trgove, gradove… „Pitamo se kako danas nasljedovati Mariju, kako joj svojim životom biti nalik. Marija bez svoje poniznosti nije mogla uskliknuti svoj Veliča, a te poniznosti nedostaje u našim međuljudskim odnosima. Želimo biti poput nje i u svim trenucima života i mi klicati Veliča duša moja Gospodina. Nije lako, ali neka nam Marijina škola življenja vjere koristi u našoj svakodnevici i usmjerava nas na našem putu“, rekao je u propovijedi vlč. Šimić. Mirena Zake