Predstavljena monografija „100 godina sestara karmelićanki BSI u Hrvatskoj“

SLAVONSKI BROD (TU) – U subotu, 27. travnja 2019. godine, u župnoj crkvi župe Duha Svetoga u Slavonskom Brodu, predstavljena je monografija sestara karmelićanki božanskog Srca Isusova pod nazivom „100 godina sestara karmelićanki BSI u Hrvatskoj“ u izdanju Karmelskih izdanja. Monografija je izdana povodom obilježavanja 100-te obljetnice dolaska sestara u Hrvatsku. Program predstavljanja započeo je u 17 sati, a predavači su bili: prof. dr. sc. Mato Zovkić, prof. dr. sc. o. Jure Zečević OCD, prof. dr. sc. Ruža Brčić, Dino Klem, mag. theol. te sama autorica monografije s. Marija Zovkić, karmelićanka BSI.

Službeni program otvorio je domaći župnik velečasni Florijan Kvetek koji je pozdravio sve sestre karmelićanke koje djeluju već 50 godina na ovoj župi, i tom prigodom zahvalio za njihovu zauzetost i djelovanje na ovoj ali i na drugim župama grada Slavonskog Broda. Uz izraze dobrodošlice svim uvaženim gostima, riječ je prepustio predavačima. Prvi je govorio dr. sc. Mato Zovkić, profesor emeritus, koji je i brat od autorice monografije i jedan od recenzenata. Profesor Zovkić govorio je o životu i djelovanju utemeljiteljice karmela BSI bl. Marije Terezije od sv. Josipa. „Za razliku od kontemplativnih redova, karmelićanke BSI su izišle na ceste i putove tražeći bolesne i napuštene, nesebično im pomažući kako ih je i uputila njihova majka utemeljiteljica. To je i poslanje njihova života koje uključuje neizostavnu dimenziju žrtvovanja za druge“, istaknuo je između ostaloga prof. Zovkić.

Nakon prof. Zovkića, nastupio je dr. sc. o. Jure Zečević, karmelićanin i recenzent monografije. Nadovezujući se na izlaganje prof. Zovkića, svoje izlaganje iznosi u dvjema cjelinama. Najprije govori o položaju otvorene grane karmela BSI u velikoj obitelji karmelskoga reda, a zatim se osvrće na samu, kako je naziva „velebnu“, monografiju. Protumačivši sam početak i razvoj karmelskoga reda, o. Jure dalje govori o povijesnim okolnostima nastanka hrvatske karmelske provincije svetog oca Josipa, muške grane karmela. Ističe kako su upravo sestre karmelićanke BSI te koje su prve na području današnje Hrvatske pružile smještaj braći karmelićanima 1958. godine u Hrvatskom Leskovcu. Upravo te godine je ustanovljeno muško dječačko sjemenište i od tada počinje rast muške grane karmela u Hrvatskoj. U drugoj točci svoga izlaganja o. Jure čestita sestrama karmelićankama BSI na ostvarenju i izdavanju ovakve svoga povoda dostojne i u svakom pogledu impresivne monografije. „Čitatelj će u knjizi na čak 448 stranica susresti nepregledni broj informacija, podataka, fotografija, statističnih i tabličnih pregleda. Sve je to sistematizirano u 6 poglavlja s detaljnim podcjelinama. Riječju i slikom zahvaćena su sva značajnija područja sestarskog života i djelovanja tijekom dugog stogodišnjeg perioda.“ rekao je o. Jure. Još je između ostaloga istaknuo da je monografija kvalificirana i za distribuciju izvan hrvatskog govornog područja, budući da je paralelno rađena na hrvatskom i engleskom jeziku.

Nakon reda pjesama koje je izveo mješoviti zbor župe Duha Svetog pod ravnanjem prof. Alenke Martinović, riječ je dobio mladi magistar teologije, sin ove župe, Dino Klem. Svoje izlaganje temeljio je na dolasku sestara karmelićanki BSI u Slavonski Brod i župu Duha Svetoga. „Prečasni Marko Majstorović, tadašnji župnik župe Duha Svetoga, 1. ožujka 1969. godine šalje molbu poglavarstvu družbe sestara karmelićanki BSI u Sittard da pošalje sestre obrazlažući svoju molbu kako su sestre neophodne u župi za karitativni rad, rad s bolesnicima i starcima kao i za rad s djecom što i jest prvotna misija ove družbe. U srpnju 1969. godine sestre dolaze u Slavonski Brod. Zadaća sestara na području župe jest pastoralni rad pod ravnanjem župnika, ali prvotna zadaća jest vjernost vlastitome poslanju i pravilima reda. U tom duhu sestre djeluju na području župe sve do današnjega dana.“ rekao je Klem. Između ostaloga, spomenuo je kako su sestre na području ove župe osobito zapamćene po radu dječjeg vrtića, koji je radio sve do početka Domovinskoga rata. To dokazuje da je rad s djecom bio i ostao u srcu njihova apostolata.

Riječ je zatim dobila dr. sc. Ruža Brčić. Prof. Brčić samoinicijativno se upustila u istraživanje reda sestara karmelićanki BSI te svojim radom potvrdila koliko je bilo veliko djelo koje je majka utemeljiteljica činila u samim početcima reda. Osvrnula se na same početke rada ove družbe u Hrvatskoj. Između ostaloga govori: „Već 1919. godine sestre dolaze u Hrvatski Leskovac na gospodarsko dobro nadbiskupije zagrebačke. Potrebe su bile velike, te sestre ne gubeći ni dana žurno počinju sa radom. Gospodarske zgrade pretvaraju u prve uvjete života i rada. 1920. u Hrvatski Leskovac dolazi utemeljiteljica, danas blaženica, i procjenjuje kako su se sestre svim srcem zauzele za dobro napuštene djece. Sugerira naobrazbu sestara kako bi što kvalitetnije mogle pomagati svima koji su bili u potrebi, naročito napuštenoj djeci.“

Na kraju okupljenima se obratila i sama autorica monografije sestra Marija Zovkić. Između ostaloga, zahvalila se svim suradnicima te istaknula kako bez dobrih i vrijednih suradnika ne bi uspjela dovršiti ovakvu opširnu monografiju. Najvrjedniji izvori, uz arhiv Zagrebačke nadbiskupije i mnoge samostanske kronike, bila su svjedočanstva starijih sestara koje su svjedočile mnogim događajima opisanim u ovoj monografiji. Na kraju, svi okupljeni druženje su nastavili u prostorijama župe uz okrjepu za bratskim stolom. Domagoj Vidaković