Održana 5. manifestacija „Vjera i kultura 2018.“

BELI MANASTIR/BRANJIN VRH (TU) – U organizaciji Centra za kulturu Grada Belog Manastira, u suradnji s Prijateljima svetog Martina, od 7. do 12. svibnja u Belom Manastiru i Branjinom Vrhu održana je 5. manifestacija „Vjera i kultura“ na temu „Suvremena kršćanska glazba“.

Od 7. do 11. svibnja u predvorju kina Beli Manastir svaku su večer bile prikazane video projekcije koncerata nekih važnijih predstavnika suvremene kršćanske glazbe: MercyMe / Live; Michael W. Shith / Live in Concert: A 20 Year Celebration; Israel Houghton & New Breed/ Live from Another level; Matt Redman / Facedown; Hillsong/ A Beautiful Exchange.

Najposjećeniji je bio 4. Susret pjevača duhovne glazbe u Baranji u subotu 12. svibnja održan u crkvi Uzvišenja svetog Križa u Branjin Vrhu. Pokrovitelji ovog susreta bili su Župa i zbor župe Uzvišenja svetog Križa Branjin Vrh i Grad Beli Manastir. Prethodni su susreti pjevača duhovne glazbe u Baranji održani u crkvama u Kneževu i Popovcu.

Koncert je započeo pozdravnim riječima domaćina, župnika u Branjin Vrhu i baranjskog dekana vlč. Gergelyja Beera. U završnom programu 5. manifestacije „Vjera i kultura“ sudjelovali su baranjski zborovi i pjevači duhovne glazbe: Crkveni pjevački sastav „Laudate Dominum“ iz Branjine, grupa „Sviram, dakle postojim“, VIS „Effata“ Župe Bezgrešnog začeća BDM Bilje, grupa „Boanerges“ Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja Darda, zbor „Evo me“ Župe sv. Martina, biskupa Beli Manastir i domaćini susreta zbor Župe Uzvišenja svetog Križa Branjin Vrh.

Među pjesmama su bile i autorske „Otkrivenje“ (aut. Lidija Štimac, aranž. Mia Štimac iz Branjine) i „Ave Maria“ (aut. Ivan Karas iz Darde). Na kraju koncerta svi su izvođači zajedno otpjevali pjesmu Velik si. U duhu vjere i kršćanske radosti ovogodišnja je manifestacija završila zajedničkom večerom i druženjem organizatora, pokrovitelja i sudionika u Domu kulture u Branjinom Vrhu. Helena Ivičin