Održan 5. Vinkovački orguljaški festival „Organum Cibalae”

VINKOVCI/VUKOVAR/OTOK (TU) – Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima, Hrvatska kulturna zajednica iz Švicarske, Hrvatska matica iseljenika – podružnica Vukovar i Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru bili su organizatori jubilarnoga 5. vinkovačkoga orguljaškoga festivala (VOF-a) Organum Cibalae. Ovogodišnji program VOF-a upriličen je od nedjelje 1. do nedjelje 8. rujna u Vinkovcima, Vukovaru i Otoku.

U nedjelju 1. rujna nakon prijepodnevnoga središnjega misnoga u crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima koncert su održali Josipa Hausknecht, sopranistica, a na orguljama Dubravka Vukovarac i David Hausknecht. Večernjim misnim slavljem istoga dana u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru i potom koncertom otvoren je 5. vinkovački orguljaški festival – Organum Cibalae. Na misnom slavlju pjevala su dva združena crkvena mješovita pjevačka zbora – oba s istim nazivom „Sv. Cecilija“ i to iz vukovarske župe sv. Filipa i Jakova s orguljašicom i voditeljicom č.s. Mirelom Štraub i iz vinkovačke župe sv. Euzebija i Poliona s orguljašicom i voditeljicom Dubravkom Vukovarac. Koncert nakon misnoga slavlja održao je Milan Hibšer na orguljama. U ponedjeljak 2. rujna u crkvi sv. Antuna Padovanskoga u Otoku, koncert su održali Ivan Rakonca, orgulje i Ognjenka Havel sopranistica.

Program 5. Vinkovačkoga orguljaškoga festivala – Organum Cibalae nastavljen je u četvrtak 5. rujna u crkvi sv. Nikole, biskupa u Vinkovcima kada su koncert održali Vokalni ansambl Stretta Vinkovci, Martin Raguž – orgulje, Ivona Akalović – harmonika i Dragan Trajer – orgulje. U sklopu Festivala upriličen je i koncert u povodu 15. obljetnice vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika u petak 6. rujna. Tom prigodom koncert na orguljama u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru održao je Edmund Borić Andler. U subotu 7. rujna u crkvi sv. Nikole, biskupa u Vinkovcima koncert je održao Zagrebački katedralni mješoviti zbor. Dirigent je bio Matija Škvorc, a za orguljama Milan Hibšer.

Zatvaranje 5. vinkovačkoga orguljaškoga festivala – Organum Cibalae bilo je u nedjelju 8. rujna svečanim misnim slavljem u crkvi sv. Nikole, biskupa u Vinkovcima. Pjevanje su  predvodila dva združena zbora: Zagrebački katedralni mješoviti zbor i Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ župe sv. Euzebija i Poliona iz Vinkovaca. Dirigirao je Matija Škvorc uz orguljašku pratnju Dubravke Vukovarac.

Jubilarni 5. Vinkovački orguljaški festival – Organum Cibalae bio je lijep duhovni ugođaj i duhovni doživljaj. Sa željom predočiti čarobno bogatstvo i raskoš zvuka vinkovačkih, vukovarskih i otočkih orgulja, Festival je pokrenut prije pet godina kao plod dugogodišnje suradnje Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj, Hrvatske matice iseljenika – podružnice Vukovar i Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, a na ustrajni poticaj i svesrdnu pomoć prof. Ivana Matarića.

„Zahvalni smo svim izvođačima koji su se rado odazvali podržavajući ovaj projekt. Posebno smo zahvalni i sretni što nam se u sklopu obilježavanja 5. obljetnice Vinkovačkog orguljaškog festivala priključio i Zagrebački katedralni mješoviti zbor. Velika hvala našim domaćinima koji su nesebično ustupili crkvene prostore i orgulje: u Vinkovcima župnicima mons. Tadiji Pranjiću i Stjepanu Podboju, u Otoku župniku i dekanu preč. Antunu Kneževiću, a u Vukovaru gvardijanu i župniku o. Ivici Jagodiću“, istaknuli su: doc. dr. sc. Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, Silvio Jergović, dipl. ing., voditelj Hrvatske matice iseljenika – podružnice Vukovar, Ivan Matarić, prof., predsjednik Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj i Lidija Miletić, prof., predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru. Snježana Kraljević