Obilježena 28. obljetnica pogibije prvih zrakoplovaca Domovinskog rata

OTOK (TU) – Na koncelebriranoj misi zadušnici u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Otoku u ponedjeljak 2. prosinca obilježena je 28. obljetnica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca i padobranaca Domovinskog rata: Marka Živkovića, Mirka Vukušića – pilota, Rade Grive i Ante Plazibata – padobranaca te 27 poginulih otočkih branitelja.

Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Ivan Begović, župnik Župe Preslavnog Imena Marijina iz Retkovaca i kapelan Policijske kapelanije sv. Euzebija i Poliona iz Vinkovaca, a suslavili su delegat vojnog ordinarija mons. Jure Bogdana fra Mato Vincetić iz Vinkovaca i domaći župnik i dekan Otočkog dekanata preč. Antun Knežević. Misnom slavlju nazočili su članovi obitelji poginulih zrakoplovaca i branitelja, predstavnici državne, županijske i gradske uprave predvođeni gradonačelnikom Grada Otoka Josipom Šarićem, te veliki broj građana Otoka.

U uvodnom dijelu vlč. Begović pozdravio je sve nazočne i zahvalio na sudjelovanju u ovome misnom slavlju. U homiliji se osvrnuo na teške uvjete u kojima su hrvatski zrakoplovci stvarali Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Bile su to nezamislive improvizacije do kojih čovjek može doći samo u nezamislivim okolnostima. Podsjetio je i na važnost HRZ u Domovinskom ratu koje je, iako improvizirano, imalo veliko značenje za oslobođenje Domovine. Za Slavoniju je to bilo od osobite važnosti, a Slavonci su se pokazali kao vrlo vješti u svemu što je vezano uz zrakoplovstvo. „Oni su pokazali kako se izgrađuje Hrvatska vojska. Na njihovom sustavu vrijednosti mi smo izgradili Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. U Otoku i Bosutskoj bojišnici hrvatski branitelji zaustavili su jednu od najmoćnijih vojski u tadašnjoj Europi. Zato se danas s ponosom prisjećamo ovih poginulih zrakoplovaca i padobranaca, dvadeset sedmorice otočkih  i svih poginulih hrvatskih branitelja za slobodu ove prelijepe zemlje”, rekao je vlč. Begović.

Napomenuo je kako se ne smije zaboraviti ni velika Božja pomoć u svemu: „Zato žarko molimo Boga da nam bude u pomoći i dalje. Prije 28 godina Bog je čuo naš vapaj. Dopustio je da mu se približimo. Ponizio je one koji su nas htjeli izgurati i ušutkati. Ovo slavlje nas je okupilo da budemo ojačani u vjeri, da zahvalimo Bogu za slobodnu Hrvatsku i da ga molimo da naše poginule branitelje primi u svoj zagrljaj”, zaključio je vlč. Begović. Nakon misnog slavlja položeni su vijenci ispred spomenika poginulim zrakoplovcima, a zajedničku molitvu predvodio je fra Mato Vincetić. Mira Bošnjaković