Obilježen Dan progona Nijemaca iz logora Krndija

KRNDIJA (TU) – U petak 11. svibnja molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca u Krndiji, mjestu punitovačke župe sv. Ladislava, kralja, komemoracijom je obilježen Dan progona Nijemaca – Vetreibungstag – iz logora Krndija od kojega su prošle 73 godine. Položeni su vijenci Njemačke zajednice – Udruge podunavskih Švaba, ogranka Đakovo, Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka – krilo Đakovo i Općine Punitovci. Molitvu na hrvatskom i njemačkom jeziku, Oče naš, predvodili su punitovački župnik dr. sc. Đurica Pardon i prof. Slavko Platz, svećenik u miru.

„Krndiju, selo i njegove nekadašnje stanovnike Nijemce koji su ovdje našli svoj dom ne smijemo zaboraviti. Živjeli su ovdje, sagradili svoju crkvu i posvetili ju 1837. godine, a samo 8 godina kasnije ovdje se dogodio zločin, razaranja, patnje, pokolj i progon. Dogodilo se to stanovnicima Krndije  u ime nekih ideja, samo zato što su bili Nijemci i što se nisu uklapali u te ideje tadašnjih komunističkih vlasti. Ovo groblje nekadašnjih stanovnika Krndije i ovaj spomenik neka nas podsjećaju na mračnu prošlost jednog vremena, dok molimo Gospodina da se ta prošlost ne zaboravi i nikada nikome ne ponovi“, rekao je župnik.

„Danas se sjećamo stanovnika nekada jednog od najvećih sela Đakovštine, sjećamo se kako su bili omalovaženi, obezvrijeđeni, kako su patili u logoru, a potom su protjerani 11. svibnja 1945. kao i mnogi drugi Nijemci u drugim dijelovima naše zemlje. Hvala svima koji se redovno i na primjeren način sjećaju i obilježavaju ovaj dan“, rekao je Vladimir Ham, predsjednik Njemačke zajednice – Udruge podunavskih Švaba u Hrvatskoj, govoreći o stradanjima Nijemaca. Mirko Knežević