Nadbiskup Barišić održao predavanje na „Školi mira” u Vukovaru

VUKOVAR (IKA/TU) – Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić prihvatio je poziv ravnatelja ustanove „Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar” Zorana Šanguta te je u srijedu 22. ožujka sudjelovao u Školi mira i u sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru” održao predavanje.

Nakon obilaska Memorijalnog centra, u kojem se pobliže upoznao s događajima Domovinskog rata, posebno onim koji su vezani uz grad Vukovar, nadbiskup se susreo sa učenicima osmih razreda i njihovim voditeljima, koji u sklopu dvodnevnog posjeta Vukovaru uče o vrijednostima Domovinskog rata i obrane grada Vukovara. Svake godine kroz taj program prođe oko četrdeset tisuća učenika osmih razreda iz svih krajeva Hrvatske.

Mons. Barišić naglasio je da u Vukovaru riječi šute, a „govore” uho i oko, jer svatko na tom svetom tlu, natopljenom krvlju ne samo heroja, nego i svetaca, ulazi u široko svetište, čiji je žrtvenik – oltar, otvoren Nebu, jer kako reče Isus, nema veće žrtve od ove da netko život svoj dade za prijatelje svoje.

„Vjerujem da svatko od vas ovdje, duboko i emotivno doživljavajući događaje koji su se ovdje dogodili, istovremeno biva scenarist i režiser svoga filma. Vukovar nas ne ostavlja ravnodušnima. Vukovar nam je u srcu. Vukovar je bio u srcu branitelja, a danas, sa svojom tragedijom i ponosom, još dublje ulazi u srca vas, osmaša hrvatskih škola”, istaknuo je nadbiskup. Svatko od nas dolazi iz svoga doma – kraja i zavičaja, koji volimo i koji nam daruje svojevrsno prezime. Tako se kaže Ante Slavonac, Ivan Hercegovac, Jure Dalmatinac… Ali naš dom nas otvara i proširen postaje Domovina. Teško nas pogađa odlazak mladih iz rodnog zavičaja i domovine, ali kako sama riječ kaže „zavičaj – za vičnost”, nadbiskup je poželio da ta generacija mladih ljudi – osmaša – ostane trajno živjeti u svojoj domovini do prijelaza u vječnost.
U nastavku svog izlaganja mons. Barišić naglasio je da živimo u Lijepoj Našoj. S pravom se to može reći za prirodu koja je „super – odličan”. A društvo? Koju ocjenu ono zavrjeđuje – upitao je predavač. Istaknuvši kako je društvo u našoj Domovini uvelike podijeljeno, poželio je učenicima da upravo oni sa svojim radom i marom, savješću i odgovornošću, životom i suživotom, isprave – podignu ocjenu društva Lijepe Naše. Stoga je svaka škola, pa i ova „Škola mira” , istovremeno mjesto informacije i formacije, odgoja i obrazovanja, pomirenja i praštanja, otvorenosti drugima i izgradnje zajedništva u različitosti. Potrebno je izaći iz kruga sebičnosti, zatvorenosti i prošlosti te rastvoriti taj krug, gradeći smjer i put budućnosti, jer mržnja i osveta nikome ne koristi. Po osveti svi bi na kraju krajeva bili slijepi i krezubi.

„Svi mi znamo da je problem tko će prvi pružiti ruku i učiniti korak pomirenja. Samo jaki oprašta,, slabi to ne može jer ga je strah. Samo jaki može biti prvi i prvak. Jer kako kaže mudra izreka: ‘Ako želiš biti sretan jedan trenutak, osveti se. Ali, ako želiš biti trajno sretan, pomiri se!’ Nelson Mandela na jednom mjestu, govoreći o svom iskustvu praštanja, svjedoči da kada je izlazio iz dugogodišnjeg zatvora, da nije ostavio mržnju i osvetu iza sebe, i na slobodi još uvijek bi bio u zatvoru”, rekao je nadbiskup Barišić, podsjećajući učenike da vjeruje kako se obraća mladim kršćanima, koji su na tom susretu velika većina.
Napomenuvši učenicima kako se nalazimo u vremenu korizmenog hoda, nadbiskup ih je pozvao da se sjete Isusova evanđelja koje ne poznaje kategoriju neprijatelja, već samo kategoriju bližnjega. Svima nam je potrebno obraćenje moralno, religiozno i intelektualno, kako bismo razlikovali dobro od zla, ljubav od mržnje, istinu od laži. Božanski je opraštati, jer samo Bog oprašta, a budući da smo svi stvoreni na sliku Božju, praštanjem i pomirenjem i sami postajemo božanski. Iako oproštenje ne mijenja prošlost, ono otvara i otkriva budućnost koja se događa u Pashi – prijelazu, koje su svjedoci naši mladi, s kojima će u Lijepoj Našoj ljepoti prirode odgovarati i ljepota društva, zaključio je mons. Barišić.

Na kraju susreta, zajedno s ravnateljem Memorijalnog centra, nadbiskup je čestitao svim sudionicima kviza koji se održavao u sklopu predavanja te im predao prigodne plakete.