Nacionalni susret koordinatora molitvene inicijative „40 dana za život“

SLAVONSKI BROD (TU) – Godišnji nacionalni susret koordinatora molitvene inicijative „40 dana za život“ na području Republike Hrvatske, koji se ove godine od petka 13. do nedjelje 15. travnja održavao u Slavonskom Brodu, okupio je 90-ak koordinatora i molitelja iz svih mjesta Hrvatske u kojima se moli za spas nerođenih te nekoliko koordinatora iz Njemačke.

Susret je započeo večernjim euharistijskim slavljem sa zazivom Duha Svetoga u župi Gospe Brze Pomoći, koje je predvodio domaći župnik Ivan Lenić, brodski dekan. Ohrabrivši molitelje, koje je nazvao promotorima života, dekan je iskazao svoju radost da se susret odvija u župi Gospe Brze Pomoći u kojoj se od samih početaka, kada su pobožnost Gospi donijele uršulinke, moli za začeti život. Aktualizirajući misna čitanja, župni vikar Krešimir Čutura u svojoj je homiliji ohrabrio molitelje da radosno podnose sve ljudske poruge koje u svojim kampanjama doživljavaju, svjesni da nose znak Krista raspetoga i uskrsloga te da sve što je od Boga nikada neće propasti.

Središnji događaj bilo je euharistijsko slavlje u subotu 14. travnja, koje je u župnoj crkvi predvodio mons. Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije. Naglasivši kako je važno zrelo svjedočanstvo nas kršćana, ustvrdio je kako to upravo čine molitelji inicijative „40 dana za život“ jer su svratili pozornost na otajstvo samog početka ljudskoga života, koji je temelj dostojanstva i svetosti svake ljudske osobe. Podsjetio je na riječi svetoga pape Ivana Pavla II. koji je upozoravao da kao kršćani trebamo svaki put ustati kada je na bilo koji način ugrožen život, obitelj.

„Poput Marije pozvani smo uvijek donositi i graditi civilizaciju ljubavi koja je duboko upisana u naša srca kao Kristov zakon ljubavi. Ova molitvena inicijativa jedan je od bitnih, lijepih i zahtjevnih vidova svjedočenja Kristova zakona ljubavi“,  rekao je među ostalim mons. Ćurić i poručio: „Kroz svjedočanstvo inicijative „40 dana a život“ mi želimo vidjeti koliko je snažna i revolucionarna snaga nježnosti i ljubavi. U njoj vidimo da poniznost i nježnost nisu vrednote slabih, nego su uvijek snažno Božje svjedočanstvo njegove ljubavi kojom spašava svijet, poziva ljude da nasljeduju Isusa Krista na putu svetosti.“

Susret je toga dana nastavljen u hotelu „Art“ prigodnim predavanjima koje su održali: o. Sebastijan Šujević na temu „Duhovni boj“, Goran Fridrich „Zašto radimo to što radimo“, Lidija Dugan „Poniznost i poslušnost kao temelji učinkovitog služenja te Zvonimir Kvesić „Kako argumentirati za Život“. Posebno su bila dirljiva svjedočenja o plodovima kampanje koja su iznijeli koordinatori dok su predstavljali rad inicijative po svojim regijama u Hrvatskoj. Zanimljive i kreativne bile su radionice u kojima su sudionici imali prigodu bolje se upoznati i učiti jedni od drugih kako poboljšati svoje poslanje. U slobodnom druženju imali su i priliku upoznati i znamenitosti Slavonskog Broda. Uz nacionalnu voditeljicu kampanje za Hrvatsku Petru Milković na susretu je sudjelovao i Ante Čaljkušić, predsjednik udruge „Hrvatska za Život“. Brankica Lukačević