Molitva i pjesma uz Papin križ

OSIJEK (TU) – Skupina župnih pjevača u Osijeku prvi je puta na blagdan Uzvišenja sv. Križa, 14. rujna 2020. organizirala molitveno-glazbeni program uz „Papin križ“ na spomen-platou u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića u istoimenoj Župi, uz Športsko-poslovnu zračnu luku Osijek-Čepin.

„Nakana okupljanja na današnji blagdan Uzvišenja sv. Križa molitva je i pjesma uz ovaj spomen-križ, koji znakovito stoji na mjestu euharistijskoga slavlja, održanog 7. lipnja 2003. godine, prigodom pastirskog pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj i Osijeku. U stotoj obljetnici njegova rođenja zahvaljujemo molitvom za sve što je sveti papa Ivan Pavao II. učinio za našu domovinu Hrvatsku i molimo svečevu pomoć, zagovor i nebesku zaštitu od koronavirusa, da bude što manje oboljelih i da pandemija čim prije završi, a spominjemo se i preminulih od zarazne pošasti“, kazao je Silvestar Vrček, zborovođa u franjevačkoj crkvi Sv. Križa koji je potaknuo sabiranje uz „Papin križ“, restauriran i treći put postavljen te blagoslovljen 28. travnja 2017. godine.

Blagdanski program na Križevo, prvi održan od postavljanja Križa, otvoren je pjevanjem psalma „Po svom križu uzdigni nas“, zatim je Tomislav Trojan (pjevač u župi Uzvišenja sv. Križa) zapalio svijeću i predmolio molitvu te pročitao tekst upisan na spomen-ploči postavljenoj uz znamen drvenog „Križa“ (visokog 22 metra), koji je sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, od 2004. zaštićeno kulturno dobro lokalnoga značenja. Spomen-ploču postavio je „Grad Osijek s velikom zahvalnošću i ponosom“ na mjestu slavljenja svečane euharistije s velikim mnoštvom od 220.000 nazočnih i „na trajni spomen velebnog susreta sa Svetim Ocem“. Program je završio pjevanjem pjesme „Krist na žalu“, a pjevačima se pridružila nekolicina vjernika župe Sv. Leopolda Bogdana Mandića.

N. Špoljarić