Mladomisnici na hodočasničkom danu Gospi Brze Pomoći

SLAVONSKI BROD (TU) – Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći, „osmi“ u srpnju kao hodočasnički dan, proslavljen je u ponedjeljak, 8. srpnja u istoimenom Gospinom svetištu i župi u Slavonskom Brodu pod geslom „Ljubljena Djevice, gdje put je pravi, vodi nas vijek…“.

Kako su sva četvorica mladomisnika Đakovačko-osječke nadbiskupije povezana s brodskim krajem, jer su dvojica bila đakonskoj službi u brodskim župama, a dvojica su rođena i odrastala u brodskom kraju, na poziv domaćeg župnika Ivana Lenića vlč. Filip Sertić iz Župe sv. Ivana Krstitelja predvodio je misu u 9.30 sati, a vlč. Luka Ćosić iz brodske Župe sv. Josipa Radnika predvodio je središnju hodočasničku misu u 10.30 sati.

Sljedećeg „osmog“ misna slavlja predvodit će i ostala dvojica mladomisnika – vlč. Domagoj Vidaković, koji je đakonski praktikum obavljao u brodskoj Župi Duha Svetoga i vlč. Dominik Nedjeljković, koji je đakonski praktikum obavljao u brodskoj Župi Bezgrješnog Srca Marijina.

Predvodeći središnju hodočasničku misu, mladomisnik Ćosić, koji je dan ranije u svojoj rodnoj župi proslavio mladu misu, u prigodnoj je homiliji povezao misna čitanja i geslo hodočasničkog dana sa svojim mladomisničkim geslom „Prepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj i On će sve voditi“.

Svjestan kako je svakom čovjeku u životnim problemima potreban savjet, naglasio je kako nam najbolji savjet može dati Nebeska Majka – Majka Dobroga Savjeta. Ukazao je važnost konkretnog življenja vjere u svakodnevici, ustvrdivši da to postižemo redovitom molitvom i sudjelovanjem na euharistiji. „Tek iz toga možemo tražiti nešto više, bolje, savršenije. Savršeni život je u traženju uvijek onog višeg boljeg. Ne smije nas predugo zadovoljavati minimum obdržavanja zakona. Onda naša vjera pomalo ulazi u krizu, vene jer nema onog izvornog zauzetog traženja Boga. Rasprodati svoje ambicije, sebičnosti, lišite se svake navezanosti poradi Kraljevstva Božjega, korak je koji vodi istinskom kršćanskom životu. Tražiti od Boga savjet traži u nama želju za promjenom, za obraćenjem – inače savjet ne rađa plodom. Samo Božji savjeti pomoći će nam u svladavanju životnih poteškoća“,  rekao je među ostalim vlč. Ćosić. Zaključio je da je najbolji put u traženju savjeta Marija, u kojoj nam se očituje ostvarena slika svijeta, slika čovjeka, Marija u kojoj prepoznajemo što znači prijeći put od pukom obdržavanja zakona do potpunog predanja volji Božjoj.

Mladomisnici su okupljenim vjernicima udijelili i mladomisnički blagoslov. Na večernjoj misi hodočastili su vjernici Župe sv. Antuna Padovanskog iz Podvinja sa svojim župnikom o. Jozephatom N. Mochom. Na pet misnih slavlja ovoga je dana sudjelovalo oko 4000 hodočasnika, a brojni su pristupili sakramentu pomirenja za koji su im u hladovini Gospina dvorišta i župnoj crkvi na raspolaganju bili brojni svećenici. Prigodne pobožnosti bile su prije svake mise. B. Lukačević