Mlada misa vlč. Patrika Križanca

ĐAKOVO (TU) – Pod geslom „Koje li nade u pozivu njegovu“ (Ef 1,18), vlč. Patrik Križanac, mladomisnik đakovačke župe Svih svetih, proslavio je 22. srpnja 2018. svoju mladu misu u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra.

Slavlje je započelo na pragu obiteljske kuće, gdje je okupljene pozdravio domaći župnik Tomislav Ćorluka, ističući ljepotu i važnost roditeljskog i svakog drugog blagoslova. Nakon blagoslova oca Drage i majke Mandice, mladomisnik je u svečanoj procesiji pošao put katedrale. Prije misnog slavlja, pozdrav mladomisniku uime župe uputio je mladi župljanin Luka Leko.

Pozdravnu riječ uputio je i župnik Ćorluka, pozivajući okupljene na molitvu za mladomisnika. „Kad župa daruje svećenika – daruje najveće blago za život Crkve. Katedrala jest lijepa, veličanstvena, ponosimo se s njom, rado je pokazujemo gostima, turistima, hvalimo se ovdje smo kršteni, pričešćeni, vjenčani, ali najveća njezina vrijednost je živi Isus koji po rukama i molitvi svećenika silazi na oltar, a onda i u naša srca. Po slavljenju sakramenata obnavlja se i učvršćuje život Crkve. Sretni smo i ponosni zbog tvoje mlade mise, tvog primjera, ali i zbog onih koje se pripravljaju na svećeništvo: zbog Luke, Nikole, Ivana, Matea i tolikih drugih koje Gospodin poziva i koje će pozvati“, rekao je među ostalim župnik, čestitajući mladomisniku.

Misna čitanja čitale su mladomisnikova majka i sestra, a evanđeoski odlomak pjevajući je navijestio fra Klaudio Milohanović, gvardijan iz Slavonskog Broda. Prigodnu propovijed uputio je vlč. Marko Čubelić, svećenik Požeške biskupije, koji je na početku pozvao okupljene na molitvu Duhu Božjem „da se izlije i na mladomisnika i na mene i na svakoga od vas da bi današnji događaj bitno utjecao na naše živote, što je i smisao svake svete mise, da Bog mijenja naše živote nabolje…“.

Istaknuo je kako za današnje vrijeme posebno vrijede Isusove riječi sv. Franji: Franjo, ruši se moja Crkva, ali mladi ljudi, unatoč svemu tome, svejedno svim srcem hrle u svećenički poziv. „Oni, koji se na to odlučuju, duboko su svjesni galopirajuće apostazije; otpada od Crkve. Ipak, još uvijek ima srca koja Bogu kažu ‘da’! Danas pred sobom imamo mladog čovjeka koji je imao puno toga. Krenuo je na fakultet, volio je to što je studirao, međutim, na kraju su pobijedili Božji ideali. Kroz ovu svetu misu slavimo Božju ljubav i Patrikov izbor da služi Bogu. Postavlja se logično pitanje: što se to dogodi u čovjeku, koja je to prekretnica da se odluči na takav korak? Odgovor je samo jedan – čovjek u jednom trenutku života ima iskustvo živoga, pravoga Boga! U jednom trenutku čovjek iskusi da je Isus Krist živ, da je on Emanuel, Bog s nama“, pojasnio je među ostalim propovjednik.  

„Bog želi formirati svoju obitelj kao vječnu: koja će biti zauvijek sretna, koja će baštiniti božanski život. Taj život krase dva svojstva: nikada nema kraja i savršen je; da savršeno ljubimo, da to nikada neće proći i da smo savršeno ljubljeni za svu vječnost. Bog već ovdje na zemlji formira svoju obitelj koja se zove Crkva i traži one koji će svoje živote staviti u tu misiju. Bog svoju Crkvu hrani sobom i vodi je kroz svoje pastire. To je Božji plan i projekt za koji Bog traži ljude i u koji smo svi mi uključeni kao kraljevsko svećenstvo“, rekao je vlč. Čubelić, zaključivši kako Bog nije umro na križu da bismo mi na zemlji bolje živjeli, jer bi to bilo potpuno banaliziranje Božjeg silaska na zemlju i smrti na križu: U igri je jedan potpuno drugi i važniji ulog, a to je naš božanski život, naša vječna sreća, naš vječni život. Tolika je važnost Kraljevstva Božjega. Ono je za nas zarađeno i isplaćeno krvlju živoga i pravoga Boga.

Pri kraju slavlja mladomisnik Patrik izrekao je riječi zahvale: zahvalio je posebno Bogu, potom svojim roditeljima i sestri, župniku, župnom vikaru, braći svećenicima, časnim sestrama, vjernicima koji su ga tijekom formacije pratili svojim molitvama, kao i svima koji su se na bilo koji način uključili u pripremu mlade mise. Misno slavlje, koje je pjesmom animirao Mješoviti katedralni zbor, pod vodstvom mo. Ivana Andrića, završilo je mladomisničkim blagoslovom trojice prisutnih mladomisnika.

Ovoj proslavi prethodila je trodnevna priprava. Prvoga dana misno slavlje predvodio je dr. sc. Ivica Raguž, dekan KBF-a u Đakovu, drugoga dana večernje misno slavlje u povodu blagdana sv. Ilije, proroka, zaštitnika Đakovačko-osječke nadbiskupije, predvodio je nadbiskup mons. Đuro Hranić, a propovijedao je vlč. Krešimir Čutura, župni vikar Župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, dok je treći dan trodnevnice predvodio vlč. Marin Putilin, domaći župni vikar. 

Kao uspomenu na ovo mladomisničko slavlje, na izlazu iz katedrale bogoslovi su dijelili sličice, a dobrotom župljana svi su imali prigodu okrijepiti se na Strossmayerovom trgu, pred prostorima župe. Slavlje se nastavilo oko zajedničkog stola na svečanom ručku u dvorani Mima, gdje je ravnatelj stola bio vlč. Božidar Nađ.

Patrik Križanac rođen je 26. ožujka 1989. godine u Slavonskom Brodu od oca Drage i majke Mandice r. Slišković. Nakon završene osnovne škole u Vrpolju pohađa srednju Tehničku školu u Osijeku, smjer građevinski tehničar. Po završetku srednje škole upisuje Građevinski fakultet u Osijeku. Nakon tri godine prekida studij i odlazi u Bogoslovno sjemenište u Đakovu te upisuje Katolički bogoslovni fakultet. Za đakona je zaređen 22. listopada 2017., a đakonski praktikum imao je u Župi Duha Svetoga u Slavonskom Brodu. Za mladomisničko geslo izabrao je redak iz Poslanice Efežanima: Koje li nade u pozivu njegovu (Ef 1,18).  

Anica Banović / fotografije: Foto&video “M”