Mlada misa fra Josipa Ivkića u Kruševici

KRUŠEVICA (TU) – Pod geslom „Ta Bogu ništa nije nemoguće!“ (Lk 1,37) svoju mladu misu proslavio je u nedjelju 7. srpnja u svojoj rodnoj župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Kruševici fra Josip Ivkić, novozaređeni svećenik Franjevačke provincije Sv. Ćirila i Matoda iz Zagreba.

Nakon majčina blagoslova fra Josip je predvodio misno slavlje u župnoj crkvi u zajedništvu s dvadesetak svećenika. U pozdravnoj riječi domaći župnik Mirko Jokić čestitao je mladomisniku, naglasivši kako je u toj župi, koja ove godine slavi 100. obljetnicu svoga djelovanja, njegova mlada misa najljepši dar, napose jer je to i prva mlada misa u postojanju župe. Prisjetivši se svoje mlade mise koju je slavio u Privlaci u vrijeme Domovinskoga rata te zamolio mladomisnika da prikaže misu za nova duhovna zvanja u župi.

U prigodnoj homiliji fra Goran Malenica, franjevac na službi u brodskom samostanu, naglasio je kako je mladomisnikovo geslo znak i prianjanja uz Riječ Božju. „Brat naš Josip franjevac i svećenik, već od djetinjstva u obiteljskom domu ispunjenim kršćanskim ozračjem pa preko oduševljenja mladenaštva u Franjevačkoj mladeži u Sikirevcima, čovjek je otvorena srca za djelo Duha Božjega. Božja svemoć koja se očituje u ljubavi bila je na djelu i našla svoje plodno tlo u srcu našega brata Josipa. Ta svemoć Božja kod njega nije u nekom senzacionalizmu, izvanjskoj oduševljenosti i prenaglašenim gestama, a još manje u velikim riječima. Djelo je Božje u njemu po nenametljivoj i poniznoj osobnosti, tihoj zauzetosti za drugoga te ustrajnosti koja sve podnosi s mirom“, rekao je među ostalim fra Goran.

Na slavlju je sudjelovalo više od tisuću vjernika među kojima i predstavnici lokalnih vlasti i Brodsko-posavske županije. Veselo je bilo i druženje za obiteljskim stolom pod velikim šatorom na igralištu, gdje je stoloravnatelj bio fra Ivan Miklenić, gvardijan u Varaždinu. Zapjevalo se i zaigralo kolo uz KUD-ove iz Kruševice, Slavonskog Šamca i Vidovica.

Slavlju Mlade mise prethodila je trodnevnica koju su predvodili fra Vedran Kos, fra Zdravko Lazić i fra Zoran Bibić.

Fra Josip rođen je 5. lipnja 1992. u izbjeglištvu, u Rijeci, u uzornoj katoličkoj obitelji od oca Vidana, koji je poginuo u vrijeme Domovinskoga rata spašavajući svoju obitelj i majke Marije r. Dragičević. Odrastao je uz sestru Lucijanu. Nakon završetka osnovne škole pohađao je Opću gimnaziju u Slavonskom Brodu. Godine 2011. ušao je u zajednicu Male braće. Svoje prve zavjete položio je 2013. u Rijeci na Trsatu, a vječne 2016. Teologiju je studirao u Zagrebu i Jeruzalemu. Za svećenika je po rukama kardinala Josipa Bozanića zaređen 8. lipnja ove godine u Zagrebačkoj prvostolnici.

Mladomisničko geslo, Ta Bogu ništa nije nemoguće, izabrao je potaknut Marijom vjerom, koja je, kada joj je naviješteno da će začeti i roditi Spasitelja svijeta, više vjerovala Gospodinu nego svojoj neznatnosti, svjesna da je Njemu ništa nije nemoguće. Fra Josip je, naime, za đakona zaređen upravo u Bazilici Marijina navještenja u Nazaretu. Na svoju prvu službu fra Josip odlazi u Franjevački samostan u Slavonskom Brodu. B. Lukačević / Foto: Petar Zečević