Misno slavlje povodom Dana grada Vinkovaca

VINKOVCI (TU) – U prigodi blagdana Sv. Ilije, proroka, zaštitnika grada Vinkovaca i Dana Grada, koji se slavi 20. srpnja, središnje euharistijsko slavlje u crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima, u nedjelju, 16. srpnja, predvodio je domaći župnik mons. Tadija Pranjić. Uvodeći u misno slavlje, mons. Pranjić je istaknuo kako ovu misu prikazuje za grad Vinkovce, sve njegove žitelje, obitelji, one koji predvode Grad, a na poseban način za one koji su u najsudbonosnijim trenutcima povijesti ovoga grada dali svoje živote za obranu grada Vinkovaca te za sve nestale.

U homiliji je propovjednik istaknuo da je Dan Grada prigoda prisjetiti se i ne tako davne prošlosti u kojoj je ovaj grad, možda najteže u prošlosti prošao, kada su mu se približile tama i mrak sa svih strana, kada su mu proricali zlu kob i sudbinu, a time i svima nama, „ali je u našim srcima gorjela ipak jedna neugasiva nada da mržnja i nepravda ne mogu imati konačnu riječ u životu čovjeka, jednoga grada ili jedne države“. „Mi, kao narod, kako god nam je tada bilo teško, vjerovali smo da će pobijediti dobro. Dobro je pobijedilo uz velike žrtve,uz one koji su branili i obranili ovaj grad, jer se tu noć dogodio jedan od najvećih zločina u povijesti Europe: dok je gorjela vinkovačka crkva, streljani su ranjenici vukovarske bolnice na Ovčari. Zločin koji dosad nije kažnjen. Mislili su da će time pobijediti, ali mržnja nikada nije imala budućnost, nego ona druga životna stvarnost o kojoj Isus govori, stvarnost dobra, stvarnost dobroga sjemena koje donosi stostruko uroda u smislu dobra, kršćanskoga milosrđa, plemenitosti, dobrote, čovjekoljublja, svega onoga po čemu je bio poznat hod Katoličke Crkve do danas,“ rekao je domaći župnik.

Također se osvrnuo i na agoniju blagopokojnoga kardinala Alojzija Stepinca, koji je u svojoj službi kao svećenik i biskup bio ubačen u vrtlog stravičnih zbivanja Drugoga svjetskoga rata, ali se nije dao smesti. Razlikovao je dobro od zla, ostao moralan i pravedan, braneći i štiteći dostojanstvo svakoga čovjeka, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. „Danas živimo u slobodi i zato tijekom ove mise zahvalimo Bogu, i na poseban način zahvalimo onima koji su najzaslužniji za slobodu našega naroda, koji su dali svoje živote, a to su hrvatski vojnici i redarstvenici, to su oni za čije grobove još ne znamo, oni su najzaslužniji i s tadašnjim političkim vodstvom na čelu s predsjednikom dr. Tuđmanom, koji je vodio državu u teškim i sudbonosnim trenutcima, kada nas mnoge moćne zapadne diplomacije nisu priželjkivale, a što dobro zna Katolička Crkva, s istinom da pravda mora pobijediti. Pravda je i pobijedila i naša je Domovina danas slobodna, i naši Vinkovci su danas slobodni, i zato neka radosno slavi blagdan Sv. Ilije, proroka“ rekao je mons. Pranjić.                    

Na svečanom misnom slavlju prisustvovali su, među ostalim, gradonačelnik Grada Vinkovaca Ivan Bosančić u pratnji supruge, zamjenici gradonačelnika dr. Kata Krešić i Gabrijel Šokičić, predsjednik Gradskoga vijeća dr. Mladen Karlić, pročelnici Gradske uprave, dožupan vukovarsko-srijemski Josip Dabro, načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Miro Bradić i članovi Udruge „Vinkovački šokački rodovi“ odjeveni u narodno ruho. Pjevanje je predvodio domaći Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ s voditeljicom i orguljašicom profesoricom Dubravkom Vukovarac. Snježana Kraljević