Misa zahvalnica u đakovačkoj katedrali

ĐAKOVO (TU) – Brojni vjernici đakovačke župe Svih svetih započeli su ispraćaj stare godine sudjelujući u nedjelju 31. prosinca 2017. na misnom slavlju, koje je u prvostolnici sv. Petra predvodio nadbiskup Đuro Hranić, u zajedništvu s domaćim župnikom Tomislavom Ćorlukom, župnim vikarom Marinom Putilinom te drugim svećenicima.

Uvodeći u misno slavlje, nadbiskup je podsjetio da Crkva ovaj dan obilježava kao Nedjelju Svete Obitelji, kada smo kao vjernici pozvani promišljati o važnosti obitelji. „Sin Božji htio je biti rođen, odrastati i živjeti u obitelji, biti potreban ljudske, roditeljske ljubavi i na taj je način skrenuo pozornost na važnost obitelji, činjenicu da je obitelj najbolje i najidealnije mjesto na svakog čovjeka, da se tu najbolje osjećamo“, rekao je nadbiskup Đuro, dodavši kako ovoga dana, na zadnji dan Božićne osmine, ovim euharistijskim slavljem dragom Bogu zahvaljujemo za sva dobra primljena od njega tijekom 2017. godine. “Pogledom unatrag, zahvaljujemo kao pojedinci, obitelj ili župna zajednica, za sva dobročinstva koja su obilježila proteklu godinu“, rekao je nadbiskup.

Umjesto homilije župnik Ćorluka pročitao je pastoralni izvještaj o životu i radu župne zajednice Svih svetih u 2017. godini. Događaj koji je obilježio godinu na izmaku svakako je Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, kada je ova župa primila oko 660 mladih iz Hrvatske i BiH. Župnik je izrazio zahvalnost što je župna zajednica porasla brojem krštenika (120), brojem prvopričesnika (125) te krizmanika (130). Sakrament ženidbe slavilo je 60 parova, a sprovoda je bilo 170. Zajednica Vjera i svjetlo, koja radi s osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima proslavila je 20. obljetnicu djelovanja, pred Božić je otvorena 20. božićna misijska izložba. Župa misijskim aktivnostima školuje u Beninu 435 djece, u Brazilu 64, u Sijera Leoneu 15, u Gani 10 te u Keniji 2 – ukupno 526 djece. Također, školuje 14 bogoslova u Beninu te 12 na Solomonskim otocima. Teologiju je već završilo 7 “đakovačkih” studenata: 5 u Beninu i 2 na Madagaskaru.

Hrvatska provincija Milosrdnih sestara sv. Križa, koja je vrlo aktivna na području župe, ove godine započela je obilježavati svoj 150. jubilej dolaska iz Švicarske. Nadalje, Udruga sv. Vinka je ušla u 15. godinu djelovanja. U listopadu je za đakona zaređen župljanin Patrik Križanac te župa s radošću očekuje njegovo svećeničko ređenje na Petrovo 2018. Župnik je nabrojio još brojne pastoralne događaje i susrete koji su obilježili proteklu godinu te pozvao župljane da nastave biti aktivni u godini koja započinje. Himnom Tebe Boga hvalimo vjernici su nakon pričesti još jednom zahvalili za sva primljena dobra tijekom 2017. godine. A. Banović