“Milijun djece moli zajedno za jedinstvo i mir”

Katehetski ured Đakovačko-osječke nadbiskupije i ove godine organizira inicijativu “Milijun djece moli zajedno za jedinstvo i mir”, koje je pokrenulo Međunarodno katoličko djelo Papinskog prava Crkva u potrebi (“Kirche in Not”).

Inicijativu vidimo korisnom i njezino promicanje preporučujemo prije svega u okviru župnog pastorala i kateheze (djeca uče molitvu krunice, odgaja ih se za sudjelovanje u listopadskoj pobožnosti, među djecom se promiče molitva za mir te ih se odgaja za mirotvornost i katolicitet Crkve, povezuje ih se s vršnjacima koji u svijetu mole na istu nakanu…).

Promicatelji inicijative bi, stoga, trebali biti prije svega svećenici i suradnici u župnoj katehezi. Školski vjeroučitelji mogu uvelike pridonijeti širenju inicijative, prije svega animirajući djecu za sudjelovanje u listopadskim pobožnostima u župi i odgajajući iz za navedene vrednote. Oni inicijativu mogu podržati i tako da npr. u okviru redovitog školskog vjeronauka na početku sata s djecom mole desetinu krunice za mir i sl. U nekim sredinama i školama inicijativa je postala i zajednička na razini čitave župe i/li škole.

Ostvarenje molitve je svake godine predviđeno za 18. listopada. Organizatori te međunarodne inicijative su naveli da bi bilo poželjno da se sva djeca ujedine u molitvi za jedinstvo i mir u isto vrijeme – u 9 sati ujutro. Dakako da to nije svima moguće u navedeno vrijeme (vjerojatno je moguće onima koji u to vrijeme imaju s djecom sat vjeronauka ili župne kateheze). No, uključivanje u akciju je ipak ostvarivo svima – u neko drugo vrijeme tijekom toga dana, a svakoj župnoj zajednici barem u okviru župne listopadske pobožnosti. Tako način i mjesto ostvarenja zajedničke molitve ostaju prepušteni slobodi i kreativnosti pojedinih svećenika, vjeroučitelja, župnih kateheta i njihovih vjeroučenika, odnosno djece i drugih župljana.

U prilogu Vam dostavljamo letak i plakat koji prate navedenu zajedničku molitvu te Vas pozivamo da se uključite u zajedničku molitvenu inicijativu. Cijelu inicijativu te letak možete iskoristiti i objediniti s Vašim redovitim nastojanjem poučavanja djece u molitvi krunice te u odgoju djece za molitvu i sudjelovanje u listopadskim pobožnostima. Ako nemate dovoljan broj, možete fotokopirati, a za sljedeću godinu do konca svibnja naručite (besplatno) preko Katehetskog ureda željenu količinu plakata te letaka za djecu.

„Kirche in Not“ nas moli da im pošaljemo povratno izvješće o provedbi projekta. Slobodni smo, stoga, zamoliti Vas da se, ako Vam je ikako moguće, pobrinete da uključivanje Vaše župe i/li škole u inicijativu bude i dokumentirano kojom fotografijom te kratkim pisanim izvješćem. Prikupljeno dostavite u Katehetski ured najkasnije do 25. listopada ove godine.

Milijun djece moli zajedno – Plakat

Milijun djece moli zajedno – Letak