Kursiljo – mali tečaj kršćanstva za županjske krizmanike

ŽUPANJA (TU) – U Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji od 6. do 8. travnja održan je Kursiljo tečaj za krizmanike. Ovaj tečaj volonterski provodi skupina studentske i radničke mladeži zajedno s duhovnikom koji ih prati. Tečaj se organizira u sklopu priprave za krizmu za učenike drugog razreda srednje škole, a o samom programu najbolje govori “Osvrt na krizmanički tečaj” koji su sastavili članovi zajednice Kursiljo po povratku u Zagreb, a čiji dio donosimo u nastavku:

“Od 6. do 8. travnja održao se tečaj u Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji. Naši gostoljubivi domaćini zajedno sa župnikom vlč. Krunoslavom Karasom primili su nas četvrtu godinu zaredom pa možemo reći da su tečajevi za krizmanike u Županji postali tradicija. Tečaj je započeo sa prezentacijom „Drvenci“ na koju su nadovezala tema „Tko sam ja“ koju je imao vlč. Petar Mlakar, u kojoj nam je posvjestio koliko smo jedinstveni i da je svako od nas unikat u Božjim očima. Nakon toga, animator Nikola je u temi „Traganje za vrijednošću“ progovorio o svojim lutanjima i traganjima za pravom vrijednošću, ali je na koncu odlučio prihvatiti Božju ruku i u njemu tražiti svoju istinsku vrijednost.

Subotu smo nastavili sa temama „Osoba Isusa Krista“, „Kršćanski život je drugačiji“, „Sakramenti“ i „Produbljivanje“ u kojima su vlč. Petar i animatori Monika i Matej posvjedočili kako živjeti kršćanskim životom ima smisla i kako je moguće odgovoriti na Božju ponudu koja donosi istinski mir i radost. Između tema, bili smo podijeljeni u grupe u kojima je svaki od krizmanika mogao izreći svoje vlastito mišljenje i na taj način smo mogli još više rasti u povezanosti i zajedništvu.  Karakteristično za ovakve tečajeve su i igre u kojima se međusobno još više zbližimo i upoznamo. Subotu smo zaključili sa temom „Čistoća“ koju su imali animatori Luka i Petra, svjedočeći o drugačijem načinu življenja u odnosu muškarca i žene. Nakon teme uputili smo se u crkvu gdje su se krizmanici imali priliku ispovijediti, a dan smo zaključili sa svetom misom i zajedničkim euharistijskim klanjanjem. U nedjelju smo temama „Duh Sveti“ i „Apostolat“ zaokružili ovaj Mali tečaj kršćanstva. Između tema i razgovora u grupi, vrijeme smo proveli u zajedništvu molitve, pjesme, igre i druženja.” Zoran Zadro