Koncert Klape Žrnovnica

JOSIPOVAC PUNITOVAČKI (TU) – U crkvi sv. Mihaela arkanđela u Josipovcu Punitovačkom, filijali Župe Punitovci u nedjelju, 4. studenoga Klapa Žrnovnica iz istoimenog naselja u gradu Splitu održala je koncert duhovnih klapskih pjesama i pučkih crkvenih napjeva.Do nastupa Klape Žrnovnica došlo je dogovorom župnika dr. Đurice Pardona, predsjednice josipovačke Matice slovačke Rozalije Kukučka i predsjednika Slovačkog kulturno-umjetničkog društva Marijana Batoreka, a temeljem susreta i zajedničkog nastupa Klape i josipovačkog SKUD-a na kulturnoj manifestaciji u Gatu kod Omiša u srpnju ove godine.

Koncert je održan nakon podnevnog misnog slavlja kojeg je predvodio punitovački župnik Pardon. Poseban ugođaj misnom slavlju priredili su članovi Klape pjevajući „Krist na žalu“ za vrijeme podjele pričesti.

Župnik je u homiliji povezao riječi iz evanđelja s nastupom Klape Žrnovnica govoreći o ljubavi Boga prema čovjeku i uzvratnoj ljubavi čovjeka prema Stvoritelju i Gospodinu.  Naglasio je da ta međusobna ljubav čovjeka i Boga nosi poruku ljubavi prema bližnjemu, prema zemlji, prema domu i obitelji te svemu što nam Bog daje, a sve kroz međusobno razumijevanje u zajedništvu. “Da bi mogli ljubiti i slaviti Boga i živjeti u zajedništvu na zemlji trebamo i moramo upotrijebiti svu svoju snagu, srce, um i duh svoj, ljubeći čovjeka, zemlju svoju i domovinu ma gdje bili. Slavimo Boga i riječ njegovu sa svim svojim sposobnostima, znanjem i umijećem ma gdje bili. Zato radosno pozdravljam članove Klape Žrnovnica koji će nas obogatiti pjesmom kojom Boga slave i u svojoj župi i na drugim gostovanjima. Današnji njihov  nastup  pokazuje naše zajedništvo u slavu Boga, zajedništvo juga i istoka naše lijepe Domovine, zajedništvo Splita i Josipovca, Dalmacije i Slavonije. Radosni smo što članovi Klape nisu samo došli održati koncert već su i sudionici misnog slavlja i što ćemo njihovom pjesmom slaviti Gospodina“, riječi su župnika u homiliji.

Klapa je dan prije sudjelovala na 20. festivalu slovačke pjesme i glazbe Slovaka RH „Ked sa ruža rozvijala“ u Josipovcu koji je Klapi bio i domaćin, a u nedjelju u večernjim satima nastupili su u đakovačkoj katedrali. Mirko Knežević