Kanonska vizitacija u Župi Kuševac

KUŠEVAC (TU) – U četvrtak, 1. veljače održana je kanonska vizitacija u Župi Kraljice sv. Krunice u Kuševci. Vizitator je bio generalni vikar, mons. Ivan Ćurić, a konvizitator dr. sc. Antun Japundžić, vicerektor Bogoslovnog sjemeništa i profesor ekumenske teologije na KBF-u u Đakovu. Vlč. Mihael Mađarević, domaći župnik, dočekao je vizitatora te su se uputili u posjet filijalnim crkvama sv. Antuna Pustinjaka u Tomašancima i sv. Ivana Krstitelja u Ivanovcima Đakovačkim.

U filijalama je mons. Ćurić obišao crkve te se susreo s vjernicima s kojima je razgovarao, a susreti su završili molitvom. U popodnevnom dijelu vizitacije vizitator se susreo s članovima župnih skupina: Franjevački svjetovni red, Pokret žive krunice, Schönstatt, ministranti, kao i s članovima Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća te katehetama, roditeljima krizmanika i prvopričesnika. Pojedini predstavnici skupina su iznijeli kratak izvještaj o svom dosadašnjem radu.

Vrhunac vizitacije bilo je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Kraljice sv. Krunice, koje je predvodio mons. Ćurić, a koncelebrirali su župnik Mađarević i vlč. Japundžić. Mons. Ćurić je u svojoj homiliji upozorio na važnost Božje Riječi. „I vjera poput Riječi Božje nije samo ukras, nego je zahtjevna i traži trud i žrtvu. Postavljamo si zato pitanje tko su zapravo kršćani? To su muškarci i žene koji su sretni jer znaju da nisu sami. Bog ih uvijek drži u svojoj ruci. Vizitacija je pokazatelj kako je župa temeljna ustanova u Crkvi, a na župnom stolu se hranimo otajstvima spasenja iz kojih crpimo snagu za život“, zaključio je mons. Ćurić.

Nakon svete mise uslijedio je susret s liturgijskim čitačima i pjevačima, a zatim upriličena zajednička večera sa župnim suradnicima u Pastoralnom centru župe. Anita Lučić