Kanonska vizitacija u Vođincima

VOĐINCI (TU) – Župu Kraljice Svete Krunice u Vođincima 21. veljače 2020. godine, u prigodi kanonske vizitacije, pohodio je vizitator mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki,te konvizitator vlč. Drago Marković, kancelar Nadbiskupske kurije.

Tijekom cjelodnevnog posjeta vizitator i konvizitator upoznali su se sa životom župne zajednice, posjetili ustanove koje djeluju na području župe te se susreli s predstavnicima i članovima različitih molitvenih zajednica, društava, udruga i skupina koje djeluju u župi. Osim toga, susreli su se i s načelnikom Općine Vođinci kao i s načelnikom Općine Stari Mikanovci.

U dopodnevnim satima, u pratnji župnika Ante Šiška, mons. Ćurić i vlč. Marković prvo su posjetili samostan Službenica Milosrđa, redovnica koje u ovoj župi djeluju dugi niz godina. Nakon posjeta samostanu uputili su se u filijalu u Novim Mikanovcima gdje su se susreli s vjernicima u crkvi svetog Bartola, koji su vizitatore upoznali s  aktivnostima župne zajednice u filijali.

Na povratku u Vođince zaustavili su se u Domu za starije i nemoćne osobe Sveti Ante te se susreli sa štićenicima doma. Uslijedio susret s načelnikom Općine Vođinci, Martinom Kordićem i načelnikom Općine Stari Mikanovci, Marijem Milinkovićem, tijekom kojega su se vizitatori mogli uvjeriti u izvrsnu suradnju navedenih općina i Župe.

U poslijepodnevnim satima mons. Ćurić i vlč. Marković susreli su se s predstavnicima i članovima molitvene zajednice Milosrdnog Isusa, čiji se članovi okupljaju u crkvi svakoga dana u 15 sati na molitvi krunice Božanskog Milosrđa; molitvene zajednice Sveti župnik Arški, čiji se članovi okupljaju svakoga utorka na Uri klanjanja za svećenike; molitvene udruge Vojska Bezgrešne Djevice Marije, koji se na zajedničku molitvu okupljaju svake prve nedjelje u mjesecu te članovima Kruničarskog društva kao i članovima Schonsttatskog pokreta.

Uslijedio je susret s članovima Novinarske skupine Sveti Franjo Saleški, Liturgijsko-biblijske skupine te s Čitačima čiji su ih predstavnici upoznali s aktivnostima koje provode u župnoj zajednici te poteškoćama i izazovima s kojima se susreću u svom radu. Potom je uslijedio susret s voditeljima četiriju župnih zborova, susret s ministrantima te susret s vjeroučiteljima koji stanuju na području župe. Nakon ovih susreta vizitatori su se susreli s članovima Župnog ekonomskog vijeća, o čijem ih je radu izvijestio je vijećnik Tomislav Ćuk.

Svečano euharistijsko slavlje u 18 sati predvodio je biskup Ćurić, a koncelebrirali su vlč. Marković te župnik Šiško. Mons. Ćurić zahvalio je na lijepom danu koji su proveli u župi te svim susretima do kojih je tijekom pohoda došlo. Istaknuo je da vizitacija nije nekakav tehnički pregled jer se ne radi o strojevima već o živim ljudima, živoj zajednici čije zajedništvo on svojim pohodom želi  posvjedočiti. To zajedništvo, koje ova župa ima, ostvaruje u krilu jedne velike obitelji, naše Đakovačko-osječke nadbiskupije, koju onda služba nadbiskupa povezuje s drugim biskupijama, a tako se onda tvori jedna, sveta, katolička i apostolska Crkva, predvođena službom rimskoga biskupa pape Franje. A u središtu svakog našeg zajedničkog okupljanja, istaknuo je mons. Ćurić, treba biti Isus Krist.

U svojoj homiliji istaknuo je da vjernici svoj život trebaju graditi na Svetom pismu, knjizi života, istine i mudrosti koja im treba biti putokazom za ostvarivanje cijeloga života. Međutim, za primanje i razmatranje Božje Riječi potrebna je zrelost, istinska životna zrelost kako nam ona ne bi ostala nerazumljiva. Zrelost je potrebna našem životu i našoj vjeri. A vjera bez djela nije vjera kako kaže apostol Jakov. Svakom kršćaninu Isus i njegova djela trebaju biti putokazom. Mi smo vjernici pozvani činiti djela ljubavi. „Tako nas poučava u našem vremenu papa Franjo koji kaže: Možete biti sigurni neće biti izgubljeno ni jedno od naših djela koje smo učinili s ljubavlju, da neće biti izgubljena ni jedna od naših iskrenih briga za druge, naše žrtve, ni jedan velikodušni naklon, ni jedna naša bolna strpljivost ako se sjedinjujemo s Kristom“, istaknuo je među ostalim biskup Ćurić.

Na kraju misnog slavlja župnik Šiško zahvalio je biskupu i njegovu pratitelju na svim susretima i mudrim pastirskim riječima upućenim župnoj zajednici. Vizitacija se nastavila i nakon misnog slavlja, i to susretom sa Župnim pastoralnim vijećem. Na tom su susretu predstavnici Odbora za naviještanje, Odbora za liturgijski i molitveni život te Odbora za karitativnu djelatnost podnijeli svoja izvješća. Gordana Savić