“Kalendar susreta 2017./2018.”

 KRONOLOŠKI PREGLED SUSRETA – dostupan je OVDJE.

Nadbiskupijski ordinarijat i Pastoralni centar Đakovačko-osječke nadbiskupije izdao je Kalendar susreta 2017./2018. Na jednom mjestu sabrani su svi predviđeni pastoralni susreti na nadbiskupijskoj i dekanatskoj razini, susreti nadbiskupijskih tijela odgovornosti te drugi susreti vezani uz određene institucije i regije. Kalendar sadrži i kronološki pregled susreta tijekom tekuće godine te shemu ureda i odbora Pastoralnog centra.

U svom predgovoru đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić podsjetio je kako se 2018. godine navršava 10 godina od uzdignuća biskupije na rang Đakovačko-osječke nadbiskupije i metropolitanskoga sjedišta te otkako je nadbiskup Marin Srakić proglasio Izjave i odluke Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske. „Kako bismo u većoj mjeri ostvarili ciljeve zadane u Izjavama i odlukama Druge biskupijske sinode, te odgovorili na izazove našega vremena koji u pitanje dovode bračne i obiteljske vrijednosti, smatramo potrebnim naše zajedničke pastoralne napore usmjeriti i tijekom sljedeće godine prema pastoralnom radu s odraslim vjernicima, a među njima poglavito s mlađim bračnim parovima i roditeljima djece predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi; potom s fakultetski obrazovanim vjernicima laicima i s mladima u skladu sa sinodskim odlukama i smjernicama“, uputio je đakovačko-osječki nadbiskup. Podsjetio je i da je protekla godina u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji bila u znaku mladih i Susreta hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, koji je iznjedrio Nadbiskupijski pjevački zbor mladih te Nadbiskupijsku mrežu mladih volontera. Započela je sa širenjem i Nadbiskupijska mreža molitelja za svećenička i redovnička zvanja. Sve te započete inicijative traže dosta napora kako bi se uključio što veći broj vjernika, ističe nadbiskup Đuro, te svećenike potiče na odgovornu zauzetost i suradnju.

Omot Kalendara susreta 2017./2018. u skladu je s nadolazećim obljetnicama. Na naslovnici se nalazi fotografija ophodnog križa u đakovačkoj katedrali (kraj 17. st.), a u pozadini je tekst Bule pape Benedikta XVI. o proglašenju Đakovačko-osječke nadbiskupije i ustanovljenju nove metropolije. Posljednja stranica omota prikazuje knjigu Izjava i odluka Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske te donosi riječi kojima je papa Ivan Pavao II. zaključio Drugu biskupijsku sinodu na euharistijskom slavlju 7. lipnja 2003. u Osijeku: Pođite u svoje vjerničke zajednice, u svoje domove i na svoja radna mjesta te, kao vjerni učenici Gospodinovi, u duhu evanđelja u svojoj životnoj svakodnevici ostvarujte sinodske odluke.