Jesenski susret bračnih parova Đakovačkog dekanata

ĐAKOVO (TU) – U ponedjeljak 5. studenoga 2018. godine u prostorima Župe Svih svetih u Đakovu održao se susret bračnih parova Đakovačkog dekanata. Tema susreta na kojemu se okupilo petnaest bračnih parova bila je „Međusobna komunikacija”. Dekan Josip Ivešić pozdravio je prisutne i zahvalio parovima iz Hrvatske zajednice bračnih susreta što su se odazvali u velikom broju. Susret je započeo molitvom sv. pape Ivana Pavla II. za obitelj i mlade naraštaje.

U uvodnom dijelu župnik Župe Svih svetih vlč. Tomislav Ćorluka prikazao dva kratka filma kao poticaj na razmišljanje o temi susreta. Parovi su najprije pogledali video isječak pod nazivom „Lista savjeta pape Franje za uspješniji brak”. Papa ističe kako je brak cjelodnevni posao, a ljubav je odnos u kojem supružnici zajedno rastu u svojoj čovječnosti. Naglasio je kako je bitna kvaliteta, a ne samo brak koji traje. Ponovio je kako parovi moraju biti svjesni da je supružnik dar Božji, a opraštanje ključ sreće. Brak je trud i obveza za cijeli život i nitko nije savršen. Postojimo mi, grešnici, ali isto tako možemo dati ljubav, strpljenje, razumijevanje i molitvu, zaključuje papa Franjo.

U drugom video isječku „Bračno i predbračno savjetovanje” bračni par Sharon i Keith razgovaraju s bračnim savjetnikom i opisuju svoje probleme u braku. Savjetnik objašnjava kako su to uobičajeni uzroci ponašanja, a da problemi nisu događaji, niti osjećaji, nego oni sami.

Parovi su potom podijeljeni u tri grupe u kojima su aktivno sudjelovali u radionicama. Prvu radionicu na temu „Izvori zajedništva u braku“ vodili su Mihaela i Dragan Švraka. Parovi su istaknuli kako je izvor zajedništva u njihovom braku molitva, bliskost, komunikacija i zajedničko slobodno vrijeme. Isto tako, opisali su kako njeguju svoj brak i koji su im zajednički ciljevi i interesi. Voditelji su pročitali koji su izvori sukoba i nerazumijevanja u braku i potaknuli na razmišljanje o vještinama koje su potrebne u izgradnji skladnog odnosa.

Dvije grupe su radile na temi „Osnove bračno-obiteljske komunikacije u vremenu nedostatka vremena za supruga(gu) i djecu“. Jednu radionicu vodili su Silvija i Mario Jahić, a drugu Anita i Željko Bešlić. Parovi su iskreno odgovarali na pitanja koliko komuniciraju dnevno, tjedno, mjesečno i tijekom godine. Spomenuli su kako brojne obveze i suvremena tehnologija kao što su televizor, računalo i mobitel previše zaokupljaju pojedinca i na taj način dolazi do poteškoća u komunikaciji. Uz praktične upute za dobar razgovor, voditelji su ih potaknuli da sami utvrde vlastita pravila za razgovor u braku i obitelji.

Na kraju susreta predstavnici svake grupe opisali su ukratko tijek i sažetak radionica. Susret je završio molitvom. Ankica Janjić