Izložba „Hrvatski sveci i blaženici“

SLAVONSKI BROD (TU) – Putujuća izložba „Hrvatski sveci i blaženici“ – likovni prikaz hrvatskih svetaca i blaženika autora Josipa Botterija Dinija, Ana Marije Botteri Peruzović i Hrvoja Marka Peruzovića otvorena je u utorak, 24. svibnja u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu.

Otvarajući izložbu župnik Župe Gospe Brze Pomoći Ivan Lenić, brodski dekan, naglasio je kako su naši, makar i skromni sveci, veliki učitelji, jer iz njih zrači životno bitno. „Zagovornike u njima imamo. Samo ih treba zvati, prijateljevati s njima. A i tu može biti propust: ako ih ne znamo, ne učimo od njih, ne zovemo ih za suputnike – ostaju nepoznati, nepriznati od svojih doma, u Galileji i Nazaretu svoje Hrvatske i svoga naroda, zato i premalo od nas ‘uposleni’, makar sveci to ne mogu biti“, naglasio je dekan. Dodao je da su tom izložbom željeli da u krilu te župe i svetišta Gospe Brze Pomoći hrvatski sveci i blaženici budu „udomljeni“, da ponovo zaintrigiraju naše poglede, da budu svjetionik gradu i svakom dobronamjernom čovjeku.

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ podsjetnik je na ‘duh najljepšeg i mirisnog svetačkog cvijeta našeg naroda’, naglasila je Ksenija Abramović, direktorica Galerije sakralne umjetnosti „Laudato“ koja je organizirala izložbu. „Budimo ponosni i Bogu zahvalni da je brojem iz malenog hrvatskog naroda niknulo tako puno svetih uzora života. Neka put svih nas budu dobra, sveta djela – na to poziva ova izložba“, zaključila je Abramović.

Okupljene je pozdravio i Ivan Stipić, ravnatelj knjižnice. Likovnu kritiku na izložbu dao je Stanko Špoljarić naglašavajući kako je autorski trio autentični poetici, tako da su temi izložbe pristupili likovnom samosvojnošću. Program, koji je vodila vjeroučiteljica Emilija Dodig, glazbeno je popratilo Mješoviti zbor župe Gospe Brze Pomoći, pod ravnanjem s. Monike Zvonarek. Izložba je otvorena do 19. lipnja. B. Lukačević