Izlet Mješovitog katedralnog zbora u Karlovac i Krasno

ĐAKOVO (TU) – Članovi Mješovitog katedralnog zbora iz Đakova pošli su 16. kolovoza na trodnevni duhovno-rekreativni izlet u Karlovac te u Svetište Gospe od Krasna na Velebitu. S pjevačima je bio njihov voditelj, mo. Ivan Andrić te kancelar Nadbiskupske kurije vlč. Drago Marković. Na putu prema Krasnom zaustavili su se u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu, gdje ih je dočekao domaći župnik i rektor Svetišta mons. Antun Sente.

Na ulazu u svetište govorio im je o povijesti i značaju ovog mjesta, a hodočasnici su potom prošli kroz Sveta vrata, dok ih je mons. Sente blagoslivljao. U samom svetištu domaćin je govorio o izgradnji crkve i o pobožnosti sv. Josipu, a potom naveo nekoliko primjera milosti koje su primili oni koji su hodočastili i molitve uputili sv. Josipu. Nakon zajedničke pobožnosti, tijekom koje su molili za Domovinu i na osobne nakane, gosti iz Đakova su pjevajući prošli oko Svečeva kipa te se nakon okrjepe uputili prema Krasnom.

Sljedeći dan obilježio je posjet Kući Velebita te pregledom multimedijalne izložbe koja prikazuje prirodu i život ljudi sjevernog Velebita. Uz pratnju vodiča članovi zbora potom su pošli u Nacionalni park Sjeverni Velebit, prošli dijelom Premužićeve staze, obišli Botanički vrt i okolno područje, proglašeno Posebnim botaničkim rezervatom Zavižan – Balinovac – Velika kosa. Za kraj izleta uspeli su se do Zavižana, jednog od najpoznatijih lokaliteta Sjevernog Velebita, a dio njih uspeo se na vrh Velika kosa, na 1622 m nadmorske visine.

U poslijepodnevnim satima pjevači su pošli prema Svetištu Gospe od Krasna, gdje ih je dočekao domaći župnik i čuvar svetišta vlč. Stipe Zeba. Nakon srdačne dobrodošlice župnik je govorio o povijesti čašćenja Gospe od Krasna te o planovima obnove. Pjevači su potom zajedno izmolili radosna otajstva krunice te otpjevali nekoliko pjesama.

U nedjelju 18. kolovoza Đakovčani su se u jutarnjim satima još jednom uputili prema Gospinu svetištu te pjevajući marijanske pjesme zahvalili za ovaj susret zajedništva. Potom su pošli prema župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog, gdje su pjesmom animirali misno slavlje, koje je predvodio vlč. Drago Marković. Na kraju misnog slavlja župnik Zeba još je jednom pozdravio goste iz Đakova te im zahvalio za lijepo pjevanje, uputivši im poziv za ponovni dolazak u ovaj kraj. A. Banović