ĐAKOVO/SOFIJA (TU) - Bugarska akademija znanosti u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Hrvatskim veleposlanstvom u Bugarskoj također proslavlja velike obljetnice rođenja i smrti biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Tim povodom u ponedjeljak 9. veljače u Sofiji je započeo jubilarni tjedan "200 godina od rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera i bugarsko-hrvatski znanstveni i kulturni odnosi", u organizaciji Instituta za balkanistiku Bugarske akademije znanosti.

Na poziv Bugarske akademije znanosti na proslavu 200. godišnjice rođenja i 110. obljetnice smrti biskupa Strossmayera otputovao je i đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Mario Brkić te izaslanstvo Grada Đakova - dogradonačelnici Mirko Ćurić i Ivan Išasegi.

Program obilježavanja započeo je svetom misom na hrvatskom jeziku koju je u konkatedralnoj crkvi sv. Josipa u Sofiji predvodio nadbiskup Hranić, uz koncelebraciju biskupa plovdivsko-sofijskog mons. Georgija Jovčeva, grkokatoličkog biskupa Hristu Projkova, generalnog vikara Plovdivsko-sofijske biskupije Stefana Manolova i trojicu otaca kapucina koji žive i djeluju u Sofiji. Nakon mise uslijedio je koncert muškog sastava Bugarske Pravoslavne Crkve  i orguljaša Janka Marinova pod ravnanjem akademika Bobevskog.

Sutradan, u utorak 10. veljače, đakovačka je delegacija posjetila bistu biskupa Strossmayera, gdje je nadbiskup Hranić, zajedno s veleposlanicom RH u Bugarskoj Ljerkom Alajbeg i đakovačkim dogradonačelnicima položio vijence. U 11 sati u zgradi Bugarske akademije znanosti započeo je znanstveni simpozij posvećen biskupu Strossmayeru i njegovoj suradnji s Bugarima te je otvorena izložba fotografija, knjiga, priručnika i predmeta vezana uz život i djelo biskupa Strossmayera. U poslijepodnevnim satima nadbiskup je posjetio oce karmelićane (Hrvate) koji djeluju u Sofiji, kao i sestre klauzurne karmelićanke. A. Banović

divider