ĐAKOVO (TU) - "Biskup Strossmayer i njemu suvremeni umjetnici" naziv je izložbe otvorene 7. veljače 2015. u Spomen muzeju biskupa Strossmayera u Đakovu. Pozdravljajući okupljene, ravnatelj Muzeja dr. Drago Tukara rekao je kako je ova izložba skroman dar pokojnom biskupu o 200. obljetnici njegova rođenja. "Sve što je izloženo svjedoči da je on bio darežljive ruke prema drugima. Vjerojatno je mnogima u njegovo vrijeme bilo jasno što je sve činio na području znanosti i kulture i u što je sve ulagao svoje intelektualne i duhovne sposobnosti, za što je sve koristio materijalne mogućnosti. Nama je dužnost ponešto od svega toga otkriti. Ovom izložbom predstavljamo javnosti dio onoga što nam je Strossmayer podario vođen rukom Božjom", rekao je ravnatelj, podsjećajući na izreku koja govori kako je umjetnost duga, a život kratak.

"Bog je biskupa Strossmayera obdario dugim životom pa je kao revni pastir uspio dobro iskoristiti svoje talente i potencijale. Svjestan potreba na području znanosti i kulture svojega naroda i vremena rekao je: 'Hvala dobromu narodu našemu koji se u velikoj materijalnoj nuždi i stisci nalazi pa ipak od svojih usta otkida da se znanstveni i kulturni zavodi stvaraju. Bog blagoslovio naš narod.' Tako je zborio akademicima, ali i nama. Ova izložba svjedoči da je umjetnost doista duga i to po djelima umjetnika iz njegova vremena", zaključio je ravnatelj dr. Tukara.

Ravnatelj izložbenog programa, vlč. Ivica Križanović, govorio je o Strossmayerovom poimanju umjetnosti i isticanju važnosti kulture za identitet jednog naroda, za što se napose zalagao. Spomenuo je i velika Strossmayerova nastojanja da ustanovi zbirku vrijednih umjetnina i ideju da hrvatskome narodu podari veliki muzej poput onih koji su se otvarali u 19. stoljeću u europskim metropolama. Sabrao je kolekciju starih majstora, ali pritom nije zaboravio mlade naraštaje umjetnika te je mnoge od njih podupirao. "Nakon sto godina samoće od njegove smrti potrebno je osmisliti novi projekt i našem narodu dati nešto više, a to je nacionalna galerija", istaknuo je vlč. Križanović.

Izložbu, koju je glazbenim točkama pratio Zbog bogoslova, otvorio je đakovački dogradonačelnik Mirko Ćurić, prof., naglasivši kako o Strossmayerovoj veličini puno govori činjenica da se njegove obljetnice obilježavaju ne samo u Đakovu i na nacionalnoj razini, već i u Beču, Rimu, Parizu, Bugarskoj, Poljskoj.

U pripremi izložbe ostvarena je suradnja s župama i kulturnim institucijama u Slavoniji te su izložene slike u vlasništvu Đakovačko-osječke nadbiskupije, Samostana sestara sv. Križa u Đakovu, Zavičajnog muzeja Našice, župa Veliškovci, Gorjani, Semeljci, Sikirevci i Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, Muzeja Đakovštine te Moderne galerije iz Zagreba. Popis autora također je vrlo zanimljiv - od mnogima najzanimljivijeg Vlahe Bukovca, potom Celestina Medovića, Mückea, Alexandera Maximilliana Seitza i Izidora Kršnjavog, do Frana Pavačića, Ivana Tišova, Slavka Tomerlina, Zore pl. Preradović i Mirka Račkog. A. Banović

divider