SLAVONSKI BROD (TU) - Redovnici i redovnice Slavonskobrodskog dekanata svečano su u ponedjeljak 2. veljače 2015. proslavili Dan posvećenog života i blagdan Prikazanja Gospodinova. Uz domaće svećenike, na čelu s gvardijanom fra Franjom Jurincem, večernje misno slavlje predvodio je slavonskobrodski dekan Ivan Lenić u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva, u kojoj je toga dana ujedno i započela devetnica Gospi Lurdskoj, koja se u toj crkvi časti od 1894. godine kada je donesen kip Gospe Lurdske. U misnim čitanjima sudjelovale su redovnice iz svih zajednica s područja dekanata.

U svojoj homiliji dekan Lenić je pojasnio kako evanđelje toga blagdana u prvi plan ne stavlja Mariju ni Isusovo prikazanje, nego Isusov susret s predstavnicima Božjeg naroda te je taj blagdan i blagdan susreta starosti i mladosti - susreta generacija. U tom duhu progovorio je o Šimunu i Ani koji su 'osjetili i prepoznali čas' Božjeg pohođenja, presudan čas povijesti, osobne i narodne. Starac Šimun nije se umorio od svoga života provedena u molitvi, nije se umorio od hvale i zahvaljivanja. Poruka je to i nama da, poput njega, veličamo Božju slavu, a poput Ane jednostavno promatramo Isusa i hvalimo Boga“, naglasio je dekan Lenić.

Osvrnuo se na ulogu i važnost prisustva i djelovanja redovnika i redovnica u tom gradu i Crkvi te pozvao vjernike da u ovoj Godini posvećenog života na poseban način mole za njih da mogu s više oduševljenja i zanosa svjedočiti za Isusa Krista kako bi svijet preko njih u nadi primao njegovu Radosnu vijest. Zajedničkom molitvom pred Gospinim likom na kraju mise povjerili su joj svoje živote i svoje poslanje.

Nakon blagoslova svijeća na početku mise vjernici su s upaljenim svijećama u procesiji posvjedočili kako je simbolika svjetla trajno prisutna u religioznom iskustvu i praksi. „Svjetlo koje nas danas okuplja nije zemaljsko, niti je tek svjetlost svijeće koju smo blagoslovili. To je Bog sam, to je snaga neba! Svijeća svijetleći nestaje - to je slika ljudskog života. Dok drugima svijetlimo, nestajemo, ali i nanovo se rađamo“, poručio je između ostalog dekan Lenić.

U predvečerje blagdana u nedjelju, 1. veljače zajedno s ostalim vjernicima brojne su redovnice i redovnici toga dekanata sudjelovali na euharistijskom klanjanju u župnoj crkvi i svetištu Gospe Brze Pomoći, a u svojim su se župama kroz trodnevnicu pripremali za taj veliki blagdan. B. Lukačević

 

divider