SLAVONSKI BROD (TU) - Nadbiskupijski susret osoba posvećenog života s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije održan je u subotu, 6. prosinca u franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu. Sudjelovalo je stotinjak redovnica i nekoliko redovnika te članovi svjetovnih instituta posvećenog života. Nazočan je bio i mons. Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije.

 "Život i posveta vremena"

Nakon pozdravnih riječi s. Ksenije Majstorović, nadbiskupijske povjerenice za osobe posvećenog života i domaćina, gvardijana fra Franje Jurinca prigodo predavanje na temu „Život i posveta vremena“ održala je redovnica Milosrdnih sestara sv. Križa, s. Krista Mijatović. Progovorila je o problemima s kojima se susreću osobe posvećenog života. „Najčešći problemi su da ne znamo šutjeti, ne znamo mirovati, ne znamo razumjeti cjelinu, ne razlikujemo bitno od nebitnoga, dragocjeno od bezvrijednoga, i ne znamo biti sami sa sobom“, naglasila je s. Krista. Dodala je kako se svi borimo s vremenom kojega je i najvećim filozofima bilo teško definirati. Ustvrdila je da se suvremeni čovjek bori usporiti vrijeme, zaustaviti ga, pokušava ga nadići, a ono je prolazno i teče. „Vrijeme se nadilazi upravo nadilaženjem, izdizanjem iznad, perspektivom vječnosti, nadilazi se posvećivanjem. Vrijeme se posvećuje puštanjem vječnosti u vrijeme“, istaknula je s. Krista te pojasnila kako moleći Božanski časoslov puštamo u vječnost ovo naše prolazno vrijeme, gdje se događa razmjena; mi Bogu nudimo prolazno vrijeme, a On nam za uzvrat vraća sveto vrijeme - vrijeme vječnosti. Potaknule je nazočne da Godinu posvećenog života promišljenije i mudrije iskoriste Bogu na slavu i više vremena posvete molitvi te pronađu ravnotežu između apostolata i molitve u redovništvu.

Nakon predavanja uslijedile su radionice na istu temu u kojima su analizirane slike svih časova Božanskog Časoslova, kojega se svećenici, redovnici, redovnice i osobe posvećenoga života obvezuju moliti. Cilj radionice bio je posvijestiti da osobe posvećenog života moljenjem pojedinih časova posvećuju svoje vrijeme Bogu.

Staviti se na raspolaganje Bogu, Crkvi i svakom čovjeku

Euharistijsko slavlje u crkvi Presvetog Trojstva uz mons. Ćurića te slavonskobrodskog dekana Ivana Lenića predvodio je domaći gvardijan fra Franjo Jurinec. U svojoj homiliji naglasio je kako Crkva od posvećenih osoba očekuje da sa zahvalnošću gledaju u bližu povijest, s nadom promišljaju o budućnosti, budu profesionalci u molitvi te zaljubljeno žive sadašnjost. „Trebamo se staviti na raspolaganje Crkvi, Bogu i svakom čovjeku; važno je da u svom redovničkom životu uz molitvu, barem osam sati i radimo; ako su naše zajednice zdrave i Crkva je zdrava i tu je izvor novih zvanja…“, rekao je između ostalog o. Jurinec.

Pozdravnu riječ te zahvalu domaćinima i organizatorima - Nadbiskupijskom povjerenstvu za osobe posvećenog života na čelu sa s. Ksenijom uputio je na kraju generalni vikar Ćurić. Citirajući papa Franju, pozvao je redovnice i redovnike da propitkuju koji su to znakovi vremena u kojima trebamo prepoznavati svoje putove u naviještanju Radosne vijesti. Tom im je prigodom podijelio i letak s molitvom za proglašenje blaženim sluge Božjega Pelbarta (Ladislava) i šestorice mučenika franjevačkog reda.

 „Susreti ove vrste u našoj su Nadbiskupiji tradicija, nadbiskupijski se održava jednom godišnje, a zajednički kroz godinu gotovo svaki mjesec po regijama. Oni su od velike važnosti ne samo za našu Nadbiskupiju nego i cijelo redovništvo, jer tako se međusobno upoznajemo, uvažavamo, obogaćujemo. Svaka družba ima svoje specifičnosti koji nas međusobno itekako mogu obogatiti“, rekla je o susretu povjerenica Majstorović. B. Lukačević

 

divider