OSIJEK (TU) – Župe osječkih dekanata hodočastile su od 29. studenog do 8. prosinca Gospi Osječkoj u franjevačku crkvu svetog Križa u Osijeku, a devetnica s večernjim misnim slavljima održana je uz proslavu svetkovine Bezgrješnog začeća BDM (8. prosinca). U hodočašćenju je na spomendan sv. Ambrozija (7. prosinca) sudjelovala retfalačka župa Uzvišenja sv. Križa sa svojim Mješovitim župnim zborom koji je animirao liturgijsko pjevanje uz ravnanje Marine Ban i orguljsku pratnju Josipa Blaževića.

Dobrodošlicu hodočasnicima svake je večeri izražavao gvardijan fra Ante Perković. Tijekom retfalačke hodočasničke večeri vjernici su uz osobne nakane molili u zajedništvu, a svečano misno slavlje predvodio je Domagoj Lacković, župni vikar retfalačke župe, a suslavili su župnik Ivica Martić i gvardijan Perković.

"Večeras smo ovdje kako bismo shvatili da postoji jedna jedina osoba u kojoj savršeno vlada ono što Bog želi da bude i ono što ona stvarno jest. A ta osoba je njegova vlastita Majka. Melodija njezina života odsvirana je upravo onako kako je bila napisana. Ona je postojala u Božjem umu, dok još nije postojala ni jedna druga majka. Kada se mi rađamo, svoje majke ne možemo birati, one su nam jednostavno darovane, ali Bog je rođen od majke koju si je sam izabrao. To je jedini primjer u povijesti da je Sin htio Majku i Majka Sina... A kako nikad nitko nije bio bliži Bogu nego žena koju si je on izabrao za Majku, nitko nije mogao biti čišći od nje. Što je netko bliže Bogu, to je veća njegova čistoća. Tu posebnu njezinu čistoću nazivamo Bezgrješno začeće“, rekao je propovjednik vlč. Lacković.

Vlč. Martić je naposljetku mise u zahvali svim sudjelovateljima u pobožnosti i hodočašćenju naglasio kako "naši križevi međusobno spajaju i približavaju te se sa pouzdanjem molimo nebeskoj Majci znajući da nas BDM neće ostaviti ni razočarati", te je predvodio posvetnu molitvu Gospi Osječkoj. Nakon ovoga, kao i drugih misnih slavlja tijekom devetnice, hodočasnici su ophodom oko oltara, iznad kojega je kip Gospe Osječke sa Djetešcem Isusom, pozdravljali Gospu upućujući joj molitvene nakane. Devetnica je sadržala prigodu za svetu ispovijed, molitvu svete krunice, misna slavlja, zajedničku posvetnu molitvu i druženje u samostanskoj dvorani. N. Špoljarić

divider