SLAVONSKI BROD (TU) - Proslavom svetkovine Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i redovitog hodočasničkog dana, u petak, 8. prosinca u slavonskobrodskom svetištu Gospe Brze Pomoći zaključena je proslava 60. obljetnice čašćenja Gospe Brze Pomoći. Pod geslom „Ti budi blagovjesnica svem svijetu mira Božjega“, slavljeno je sedam misnih slavlja, na kojima je sudjelovalo oko pet tisuća vjernika.

Predvodeći središnje hodočasničko slavlje, dr. Davor Vuković, profesor na đakovačkom KBF-u, u svojoj je homiliji pojasnio da tom svetkovinom slavimo Marijino bezgrješno začeće, Mariju, koju je Bog unaprijed sačuvao od grijeha u vidu toga što će postati Majka Božja.

„Današnja nam svetkovina poručuje da smo mi kršćani, koji nismo bezgrješni, pozvani boriti se protiv grijeha, ne opravdavati ga, jer je on razoran, boriti se za život, te tamo gdje je mržnja unosimo ljubav, gdje je osveta unosimo praštanje, gdje je zavist unosimo radost... Pozvani smo biti Božji borci za dobro, za ljubav, za ono što je vrijedno, što nas čini sretnim i radosnim. Marija je znak novoga svijeta, Marija bez grijeha, Marija na koju je Bog izlio svoju milost, milost koja je jedna od najvažnijih poruka današnje svetkovine“, rekao je među ostalim propovjednik Vuković, zaključivši da je milost Božja veća od zla, jer je Bog veći od zla, od grijeha, a mi pozvani tu dobrotu, tu milost Božju unositi u ovaj svijet.

Naglasivši kako je od samih početaka, od 1957. godine, kada su uršulinke donijevši sliku Gospe Brze Pomoći započele pobožnost njoj u čast, to svetište ‘obiteljsko svetište’ jer se u njemu izrazitije moli za supružnike, napose u teškoćama bračnoga zajedništva, za djecu, za dar majčinstva i otčinstva, za nerođene, pa onda i za duhovna zvanja, domaći župnik Ivan Lenić u svom je zahvalnom govoru zahvalio Gospodinu za  mnoga primljena uslišanja po zagovoru Gospe Brze Pomoći.

Na popodnevnim misama u 17 i u 18.30 sati hodočastili su vjernici iz Župe Krista Kralja iz Brodskog Varoša te župe sv. Dominika Savija s Kolonije sa svojim svećenicima. Primijećen je veći broj hodočasnika koji su u tišini Gospine crkve pristupili sakramentu pomirenja i zadržali se u tihoj molitvi pred Gospinim kipom. B. Lukačević

divider