ZAGREB (TU) - Djelatnici i stručni suradnici Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije 4. prosinca 2017. godine sudjelovali su na uvodnoj edukaciji u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba na teme: Manipulacija djecom u razvodu braka roditelja, Nasilje putem suvremenih tehnologija i Razotkrivanje seksualnog zlostavljanja i forenzički intervju s djetetom. Edukaciju su vodile Mia Roje, mag. psych., Tea Brezinšćak, mag. psych. i prof. dr.sc. Gordana Buljan Flander.

Mia Roje, mag. psych. predstavila je prvu temu Manipulacija djecom u razvodu braka roditelja. Sudionici edukacije upoznali su se s najčešćim kratkoročnim i dugoročnim posljedicama koje razvod braka može ostaviti na djecu kao i s time što djeca zaista žele i trebaju te što zapravo znači „najbolji interes djeteta“. Predstavljene su neke od najčešće korištenih tehnika u radu s djecom koje se koriste kako bi se dobilo autentično mišljenje djeteta.

U predavanju na temu Nasilje putem suvremenih tehnologija, Tea Brezinšćak upoznala je sudionike s nekim statističkim pokazateljima dostupnosti i korištenja suvremenih tehnologija među djecom i mladima, utjecajem koje suvremene tehnologije mogu imati na razvoj djece te okolnostima o kojima taj utjecaj ovisi. Predstavljeni su neki najčešći rizici koji utječu na pojavu prekomjernog korištenja interneta te pojavu ostalih štetnih posljedica.

Ravnateljica Poliklinike prof. dr.sc. Gordana Buljan Flander progovorila je o temi Razotkrivanje seksualnog zlostavljanja i forenzički intervju s djetetom. Pojašnjeni su najčešći razlozi zašto djeca ne razotkrivaju seksualno zlostavljanje, zašto je razotkrivanje iznimno važno te koji su najčešći prediktori stresa kojemu će dijete biti izloženo ukoliko ipak odluči razotkriti izloženost seksualnom zlostavljanju.

Edukatorice su osim stručno i razumljivo pripremljenih predavanja navodile i brojne primjere iz vlastite prakse s kojima se susreću, a sudionici su imali priliku i postaviti pitanja i nedoumice s kojima su se sami susreli u radu. S obzirom na aktualnost tema, zanimljivost predavanja i potrebu za edukacijom o svim navedenim problemima s kojima se djelatnici i stručni suradnici Savjetovališta susreću u svojem radu, edukacija je bila iznimno korisna i poučna. Vjerujemo kako će znanja stečena na edukaciji naći primjenu u svakodnevnom radu. S. Matošević

divider