BEOČIN (TU) - Poznato rudarsko mjesto u Srijemu, Beočin, proslavilo je 4. prosinca blagdan sv. Barbare, zaštitnice rudara i zaštitnicu svoje župe. Svečano misno slavlje u župi Beočin predvodio je nadbiskup metropolit beogradski mons. Stanislav Hočevar, u zajedništvu sa svećenicima svih dekanata Srijemske biskupije i gostima iz susjedne Đakovačko-osječke nadbiskupije.

u svojoj homiliji nadbiskup je govorio o ispraznosti života ako u njemu nema vjere, odnosno Boga, kao i ljepoti življenja vjere i u vjeri, te se osvrnuo na život i mučeništvo sv. Barbare. Na misnom slavlju sudjelovali su i župljani okolnih župa, kao i predstavnici lokalnih vlasti općine Beočin, te predstavnici hrvatske nacionalne zajednice. Liturgijsko pjevanje popratio je združeni zbor župnih zborova župa Beočin, Čerević i Srijemska Kamenica, pod glazbenom pratnjom Petra Pifata, predsjednika HKPD Jelačić iz Petrovaradina.
Župa danas broji oko 300 obitelji, a sv. Barbaru posebice časte tamošnji rudari. Ovogodišnja proslava naslovnika župne crkve uzeta je kao uvod u proslavu 40 godina od uspostave župe koja se slavi 2019. godine. Za početak obilježavanja proslave ovog skromnog jubileja župe uzet je jubilej 75 godina od darovanja oltara i oltarne slike od strane tadašnjeg biskupa i beočinskih rudara. Davor Kormanjoš

divider