OSIJEK (TU) - U subotu, 2. prosinca 2017. u prostoru Vikarijata Osijek održana je adventska duhovna obnova za Slavonsku regiju Hrvatske zajednice bračnih susreta i bračne parove Istočnog i Zapadnog osječkog dekanata. Obnovu s temom „Muško i žensko stvori ih“ vodio je pater Sebastijan Šujević iz osječke Rezidencije družbe Isusove, a obuhvatila je tri dijela: nagovor s razmatranjem o Izvoru teme, nagovor s razmatranjem o čuvanju braka, koju je voditelj nazvao Njega te treći dio koji je bio molitva blagoslova.

Trosatnoj obnovi koja je započela u 17 sati nazočilo je 90-ak osoba, a završila je druženjem s okrjepom. Obnovu je duhovno glazbom obogatio bračni par Matej i Ana Galić, a svojim doprinosom ugodnom ozračju doprinijeli su i djelatnici Vikarijata. Većina je nazočnih parova bila iz Slavonske regije, koja je potaknula obnovu i obuhvaća zajednice iz Đakova, Otoka, Županje, Slavonskog Broda, Požege, Virovitice i Osijeka. Uz suradnju i dogovor s duhovnikom Slavonske regije, vlč. Ivicom Martićem, upućen je poziv parovima obaju osječkih Dekanata koji su se priključili obnovi.

Poticaj za nagovor i razmatranje u prvom dijelu obnove p. Sebastijan crpio je iz Teologije tijela sv. Ivana Pavla II. te je svetost bračnog sakramenta prispodobio svezi Krista s Crkvom, ističući važnost međusobno različitih, ali presudnih uloga supružnika, važnost međusobnog potpunog predanja, otvorenosti, poštovanja i ljubavi. To predanje uključuje i međusobno služenje, katkada i križ, ali je izvor i milosti, međusobnog ozdravljenja i izlječenja te sukreatorstva u nastanku novoga života.

Zbog međusobnog potpunog darovanja, usmjerenosti Gospodinu i milosti koje se dobivaju voditelj je brak prispodobio i sakramentu Svete Euharistije. U drugom dijelu Pater je govorio i promišljao o konkretnosti bračne svakodnevice s nizom poticajnih misli o svakodnevnoj vezi s Gospodinom, zajedničkoj molitvi, osobnim i zajedničkim vrijednostima, pristupom supružniku i djeci te drugim poticajima za bračni i obiteljski život koje je u Evanđelju Gospodin sažeo kroz „Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima“ (Mt 7, 12).

Pater Sebastijan ovaj dio zaključio je s tri temelja braka, koja se u Zajednici bračnih susreta nazivaju i „tri kraljevska puta“: molitva, međusobna komunikacija i tjelesna bliskost. Sudionike susreta posebno je na kraju dotakla blagoslovna molitva muževa za žene i žena za svoje muževe. Inge i Željko Bilić

divider