VINKOVCI (TU) – Povodom proslave 25. obljetnice djelovanja Katoličkog dječjeg vrtića Eden, u nedjelju 8. listopada Župu sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima pohodio je mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki. Tom prigodom nadbiskup je predvodio svečano misno slavlje u prepunoj crkvi. U koncelebraciji su bili generalni vikar mons. Ivan Ćurić, osnivač vrtića i bivši župnik vlč. Petar Ćorluka te domaći župnik vlč. Anđelko Cindori i župni vikar vlč. Mario Lešić.

U crkvi su se okupili brojni vjernici, djelatnici vrtića te roditelji i djeca koja pohađaju vrtić. Bilo je i onih obitelji čija su djeca pohađala vrtić u proteklih 25 godina, a nazočio je i zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić. Nakon misnog slavlja upriličeno je otvorenje izložbe povodom ove obljetnice, uz druženje i evociranje uspomena u proteklih 25 godina rada.

Na inicijativu tadašnjeg župnika Petra Ćorluke i uz blagoslov tadašnjeg biskupa pokojnog Ćirila Kosa, Katolički dječji vrtić Eden s radom je započeo 5. listopada 1992. s 25 djece, ravnateljicom Marijanom Vuletić i tri odgajateljice. Sve veći broj roditelja želio je da im djeca odrastaju u  vjerskom odgoju i okruženju te je vrtić proširen, a 2. prosinca 1995. otvorena je podružnica - Katolički dječji vrtić Srce Marijino u Vinkovačkom Novom Selu. Godine 1998. službu župnika preuzima vlč. Stjepan Vukovac. Uz pomoć tadašnje ravnateljice Brankice Đordić vrtić se otvara široj društvenoj zajednici. U ljeto 2007. na mjesto župnika dolazi vlč. Tomislav Korov. S tadašnjom ravnateljicom Verom Petrovečki potiče odgajateljice na školovanje pri Nacionalnim katehetskom uredu u Zagrebu te se u oba vrtića provodi Vjerski odgoj po načelima Montessori pedagogije.

Godine 2012. novi mandat ravnateljice preuzima Gordana Živković, a u kolovozu 2016. službu župnika dolazi vlč. Anđelko Cindori i zajedno s novom ravnateljicom Andrijanom Rapić pridonosi zajedništvu Katoličkog dječjeg vrtića, Župe sv. Ćirila i Metoda te šire društvene zajednice. Danas vrtić pohađa više od 200 djece. Z. Goman

divider