OTOK / VALPOVO (TU) - U nedjelju, 8. listopada 2017. u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Otoku i Bezgrešnog začeća BDM u Valpovu slavljene su mise zahvalnice. U Otoku je mnoštvo župljana, odjevenih u svečano narodno ruho, u procesiji ušlo u crkvu, noseći u rukama darove koje će prinijeti na oltar kao znak hvale dragom Bogu za svu njegovu ljubav.

Svečano euharistijsko slavlje vodio je župnik preč. Antun Knežević, koji je uputio prigodnu propovijed, tumačeći naviješteno Evanđelje o Božjem vinogradu. „Bog neće uništiti zle jer vjeruje u čovjeka čak i onda kad čovjek ne vjeruje u njega. Bog vjeruje da se smisao života može naći samo tako ako njega tražimo i njemu povjerimo svoj život“, istaknuo je župnik. Nakon molitve vjernika uslijedio je prinos darova: križ, Biblija, svijeća, kruh, vino i voda, pšenica i kukuruz, zemlja, voće i povrće, cvijeće.

Misno slavlje pratio je Mješoviti zbor "Bl. Alojzije Stepinac". Na kraju su vjernici  zahvalili Bogu i zajedno sa zborom otpjevali pjesmu "Tebe Boga hvalimo", a kako je bio i državni praznik, odali su poštovanje i domovini pjevajući himnu Lijepa naša.

_________________________________________________

Svečano je bilo i u Valpovu, gdje su već tradicionalno djeca, spremljena u narodne nošnje, prinijela darove i plodove: grudu hrvatske zemlje, cvijeće, voće i povrće, kruh, vodu i vino kao zahvalu za Božju očinsku ljubav i brigu za svako stvorenje. Svečanom ozračju uvelike je pridonio župni dječji zbor Mirjam, koji je animirao misno slavlje.

U svojoj propovijedi župnik Zvonko Mrak, osvrćući se naviješteno Evanđelje, naglasio je da u  vinogradu  trebamo prepoznati sebe, svoj život i svoj put. „Imamo vrijeme za iskoristiti i urediti vinograd, ali vrijeme nam je ograničeno. Stoga je potrebno uređivati vinograd kako bi bio rodan i donosio bogate plodove. Dužni smo Bogu reći hvala za sve plodove kojima nas daruje i on će nas još više obdariti“, rekao je među ostalim župnik te zahvalio svima koji su svojim doprinosima upriličili ovo slavlje.

Mira Bošnjaković / Zrinka Habjanović

divider